Annons

Annons

Humbla, Philibert, "Husse"

Philibert Humbla

Annons

(1896-1952), gift med Dagmar Humbla. Gävle museums förste chef 1940-1952 och mest känd för sitt arbete med Briggen Gerda. H. utsågs 1933 av Gestrike-Hälsinge hembygdsförbund till länsintendent. Ett av uppdragen var att ställa upp Norra Hälsinglands museum i Hudiksvall 1937-1938. När Gävle museum, numera Länsmuseet, fick sitt hus 1946 byggde H. upp Gästriklands kulturhistoriska samlingar i basutställningar med pedagogisk målsättning.
H., som i ungdomsåren varit sjöman på segelfartyg, intresserade sig för äldre fartygstyper och båtbyggeri och såg till att Briggen Gerda blev museifartyg. Han forskade om landskapet Gästrikland, var redaktör för "Ur Gävle stads historia" 1946, gav ut "Nutida konst i Gästrikland och Hälsingland", "Briggen Gerda av Gefle" 1937, medverkade i "Båt- och fartygsbygge kring Gavleåns mynning, Gävle varvs- och verkstads nya aktiebolag" 1948, redigerade "Från Gästrikland" och skrev många kulturhistoriska artiklar. H. skrev sin doktorsavhandling om konstnären Kilian Zoll.
Genom Humblas upptäckt av Lim-Johan, Erik Johan Olsson (1865-1944) från Ovanåker i Hälsingland, blev den av lokalbefolkningen betraktade "originalets" bilder intressanta. Lim-Johan kom att bli värderad som en av de största äktnaiva målarna i Sverige. Från Gästrikland 1951-52, 1973; Haneus, Å: Ett skrivarliv.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy