Annons

Annons

Annons

Bygg din egen damm

Visst är det rogivande med lite vatten i trädgården. En damm får plats även på små ytor och med några vackra växter, ett par fiskar och ett skuggande träd kan du skapa dig en egen liten oas.

1.Planera

Tänk ut var du ska ha dammen.

Bosse rekommenderar ett ställe som är i skugga halva dagen. Gör en ritning på dammens form och de olika djupen. Terrasserna i dammen kallas sumpzoner och det är på dem som växterna sen planteras. Olika växter vill ha olika djup. Många växter trivs på just 30 centimeters djup.

- En damm bör vara minst tre meter i diameter och 80 centimeter som djupast. Men den behöver bara vara så djup på något ställe.

Om dammen är 80 centimeter djup bottenfryser den inte.

2. Gräv

Mät ut var dammen ska vara och gräv.

Hugg ur sumpzonerna försiktigt så att inte jorden rasar.

Det är bättre att hugga ut dem än att försöka bygga upp dem av lös jord efteråt. Var försiktig med kanterna.

Enligt Bosse Carlsson, trädgårdsmästare på Strömsbro plantskola, är det inte ens svårt att bygga en damm. Han har varit trädgårdsmästare i 27 år och blivit något av en expert på området. Enklast är naturligtvis att köpa en formpressad balja men det är definitivt ingenting som Bosse rekommenderar.

- Sumpzonerna är inte bra och så är de så små att vattnet blir för varmt och då bildas det mycket alger. Det behövs reningsverk men det är ändå svårt att få det algfritt.

Bosse tycker inte det är värt besväret och i längden kan det bli dyrt. Dammfolie är vad han rekommenderar, alltså en sorts duk att lägga i botten av en urgrävd grop. Så här går det till:

3. Dammfolie

Mät dammen genom att sätta en käpp 30 centimeter från ena kanten och fäst ett snöre. Låt snöret följa terrasserna och över till andra sidan plus 30 centimeter. Gör likadant tvärs över. Nu vet du hur den sammanlagda bredden och längden är. Så mycket dammfolie ska du köpa. Dammfolien rullas ut i dammen. Därefter putsar du kanterna.

- Folien har 15 års garanti, berättar Bosse.

4. Kanten

- Hemligheten med en fin damm är kanten.

En 40 centimeters stenmatta ger en naturlig övergång från gräs till damm. Kokosmatta är ett billigare alternativ som blir snygg efter några år när gräset vuxit in i mattan. Fäst mattan med hjälp av stenar. Vill du ha det lättskött tipsar Bosse om skiffer eller andra släta stenar som du kan köra över med gräsklipparen.

Annons

Annons

5.Pumpen

Placera en pump i botten på dammen. Det måste vara en pump avsedd för dammar. Det finns ett 20-tal att välja på.

Skillnaden är i första hand kapaciteten. Välj pump beroende på dammens volym och överdimensionera hellre än underdimensionera.

Dammen behöver också ett filter som placeras på land. Mellan pump och filter ska det gå en slang. Vilket filter du ska ha beror på hur många kubikmeter vatten den ska rena. I pumpen finns också en lampa med UV-C-ljus som dödar algerna genom att bestråla vattnet.

- Pumpen får aldrig stängas av men den drar inte så mycket ström.

I alla pumpar ingår en fontän där toppen går att byta ut för att få olika utseende.

Bra att veta är att de allra flesta pumpar kräver 220 volt.

6. Belysning

För att kunna njuta av dammen även när det är mörkt ute kan det vara klokt att tänka på belysningen.

Vanlig trädgårdsbelysning runt dammen fungerar naturligtvis utmärkt men det finns speciella lampor för dammar.

En variant är undervattensbelysning och den andra är flytande klot.


7.Växter

Nu börjar det roliga piffet med växterna. Näckrosor kan sitta kvar året runt. Många sorter kräver ett djup av 80 centimeter men det finns de som klarar 40 centimeter. En grund damm kan bottenfrysa och då dör näckrosorna.

Det finns massor av växter för olika djup men några av de tåligare är kabbeleka, svärdslilja och kaveldun. Hittar du sådana ute i naturen går det utmärkt att plantera dem i dammen. Tänk på att ta små exemplar som inte har så långa rötter för går rötterna av dör växten.

Tänk också på att vattenväxter har växtzoner precis som andra växter. En del växter är vattenrenande och andra syresätter vattnet.

Växterna sätts i vattenväxtkorgar och planteras i särskild lera.

- Försök inte med plantjord för det förstör dammen, varnar Bosse.

8.Fiskar

Många som byggt sig en damm tycker efter något år att det saknas något – fiskar. Med en damm som är grundare än 80 centimeter ska man inte ens fundera på fiskar men har man djupare finns det några färggranna arter att välja mellan.

- Guldid är tåligast och säkrast att övervintra, vet Bosse.

Guldfisk lyser upp ordentligt med sina vackra röda färger. Koikarp lever längst och blir tamast. Det går också att ha flodmusslor som vattenrenare. En mussla silar 40 liter vatten varje timme.

Fiskarna äter mygglarver och annat smått och gott som hamnar i vattnet men ska också utfodras med pellets. När vattentemperaturen kryper under tolv grader går fiskarna i dvala och ska inte matas. För att de ska överleva får inte dammen vara istäckt. Fiskarna kan dö sumpgaser som bildas på botten så låt pumpen vara igång hela vintern. Bosse brukar lägga pumpslangen på backen och låta den mynna ut i dammen. Då cirkulerar vattnet bra och fryser inte på ytan.

- Det kan behövas en doppvärmare, tipsar han.

9. Skötsel

Gör rent filtret en gång i månaden. Fyll på vatten när du tycker att det behövs. Varma dagar kan ganska mycket vatten dunsta bort speciellt om du har vattenfall i dammen. Blir det riktigt varm kan det vara klokt att ha i algpreparat. Vintertid tas filtret bort annars fryser det sönder.

10.Kostnad

En damm kan bli hur dyr som helst?– som alla andra hobbyer. Det är alltså svårt att sätta en prislapp men för en tre gånger tre meter stor damm med filter, pump inklusive fontän, dammfolie, näckros och ytterligare två växter blir priset ungefär 3.300 kronor.

Annons

Annons

Bosse Carlsson, trädgårdsmästare på Strömsbro plantskola, har blivit något av en expert på dammar.

Så här vacker är Bosse Carlssons egna damm. Dammen har stått orörd hela vintern och våren.

Belysning finns i flera varianter. De här ljuskloten kan ligga i hela vintern. Pumpar finns i en mängd varianter. Skillnaden är i första hand kapaciteten.

Kabbeleka är en tålig dammväxt.

En guldid (närmast) och tre koikarpar lyser upp dammen.

Den japanska lönnen ger skön, skir skugga över näckrosor och fiskar.


Moniqa Swälas

moniqa.swalas@gd.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan