Annons

Annons

Annons

Alice charmade juryn

På fredagskvällen sjöng 17-åriga Alice Svensson från Hedesunda Alanis Morissettes låt "Ironic". Och Idoljuryn var enig: Hon är en stjärna!

Idol pågår för fullt, och 17-åriga Alice Svensson från Hedesunda är en av de nervösa artister som tävlar i kväll. GD frågar Johan Jämtberg, hennes sångcoach och eldsjälen på Helges plantskola för unga talanger för att få några ledtrådar.

– Jag inte bara hoppas utan tror också att Alice kan ta sig ända fram till finalen. Givetvis är det svårt att sia om hur svenska folket ska rösta, men tendensen är att Alice bara blir bättre och bättre. Att hennes talang och sångkapacitet är fullt tillräckligt i sammanhanget vet jag och hennes naturliga framtoning har vuxit sig allt starkare. Hennes stil är mera av typen amerikansk än svensk.

Hur menar du då?

– Svenska artister brukar ofta ge för mycket, nästan hysteriskt, hoppa omkring på scenen eller stirra in i kameran flera minuter i sträck. Alice är cool, hon är sig själv på scenen och låter sitt kunnande och sin personlighet tala för sig själv.

Annons

Annons

Svåraste konkurrenten?

– Det är nog hennes bästa vän, Anna Bergendahl. Hon är mycket duktig hon också.

Är det något speciellt som bör förbättras, rutinen kommer ju med automatik?

– Nej, inget konkret som jag kan se. Det enda som kan innebära litet huvudbry är valet av låtar. Men hon visade i inledningen av tävlingen att hon kan göra det bästa av situationen. Låtarna då var utvalda redan i maj och hon hade helst velat byta ut vissa, men det tillät inte reglerna. Senast, när hon sjöng Natasha Bedingfield-låten, visade Alice vad hon egentligen kan och toppade ju även barometrarna.

På vilket sätt hjälper du henne under ”Idol”-tiden?

– Det finns en officiell sångcoach som alla deltagare får jobba med, men han är mycket skicklig så det är ingen fara med det. Alice och jag pratar med varandra i telefon ett par-tre gånger i veckan, jag kan då henne synpunkter och fungera som ett bollplank. Men min del i hennes framgångar ska inte överdrivas. Hon har många skickliga personer runt omkring sig, i synnerhet sina föräldrar som stöttat henne i alla lägen utan att pusha på. Det är hon som ska hyllas, med sin talang, sin drivkraft och sin sociala kompetens är hon som klippt och skuren för att vara med i ”Idol”. Det pratade hon och jag om redan för två år sen hemma på Helges.

Hur började det, när kom hon till fritidsgården med studion i Andersberg?

– För sex år sen, då hon var elva år och hade fått höra om hur kul det var av andra talanger från Hedesunda, bland andra Natalie Granath. Sen kom även Nils Axelsson, som var med i finalen i Lilla Melodifestivalen, till oss.

Annons

Vill du nämna flera av de framgångsrikaste talanger som du stöttat och spelat in låtar med i Helges studio?

Annons

– Det finns så många, de kommer från alla håll i landet. Jonna Torstensson, tvåan i Lilla Melodifestivalen som även får vara med i Eurovision Junior Song Contest, tillhör gruppen, liksom systrarna Molly, Frida och Mimmi Sandén och Sara Larsson, som vann ”Talang”-tävlingen i TV där jonglören Johan Wellton från Gävle kom tvåa.

Johan befann sig under torsdagen i Stockholm för att tillsammans med tioåriga Sara (som fick en halv miljon för vinsten i ”Talang”) få en del goda råd av Laila Bagge (jurymedlem i ”Idol”) om hur matchningen bäst bör ske framöver. Inte lätt när det handlar om en så ung tjej.

– Sara bor i Stockholm, har redan fått ett tillfälligt skivkontrakt och har försökt att anpassa sig till en studio i huvudstan, berättar Johan Jämtberg. Det har inte gått särskilt bra utan hon vill känna den trygghet och trivsel som finns hos oss på Helges, så nu kommer inspelningarna att ske i Gävle med skivbolagets goda minne. Det känns ansvarsfullt.

En annan stor sak för Johan Jämtberg är hans engagemang och låtskrivare för gruppen Bon Bob i Sofia, som han hade besök av i somras och sen besökte tidigare i höst. Nu är han på väg att kontrakteras som låtskrivare till den bulgariska motsvarigheten till Melodifestivalen.

Johan på Helges bör nog kunna sträcka på sig en aning, mitt i all sin blygsamhet.

Bon Bon och Johan Jämtberg. En kombination som väckt uppmärksamhet i Bulgarien.

I kväll är det dags igen. Ska Alice Svensson klara även andra veckofinalen? Hennes sångcoach är övertygad om detta.Johan Jämtberg, eldsjälen på Helges.


Stefan Andersson

stefan.andersson@gd.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan