Annons

Annons

Annons

Massage ger välmående barn

Stella Lundgren, snart tre månader, och Ludwig Halfvars, snart fyra månader, går på spädbarnsmassage med sina mammor Ulrica och Anna. – Stella gillar det. Och det är så bra att ta till när hon är lite orolig. Jag är glad att det finns. Jag inbillar mig att det lika skönt för barn att bli masserade som för vuxna, säger Ulrica Lundgren.

Det är måndag och fjärde gången av fem som de träffas tillsammans med instruktören Lotta Edgren i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler.

– Jag utbildade mig 2003 efter att ha fött min första son, som jag masserade. Det är avslappnande och stärker banden mellan förälder och barn. Sen upplevde jag att det hjälpte väldigt bra när han hade problem med gaser. Massagen är bra för barn med kolik, säger Lotta.

Ulrica frågade runt efter kurser i spädbarnsmassage, som hon hade hört skulle vara bra, och hittade kursen på Vuxenskolan hemma i Hofors. Anna fick tipset att massera hos barnmorskan, hittade kursen och anmälde sig.

– Vi pratade om det i mammagruppen på bvc också och det lät intressant. Dessutom är det jättebra att kunna lära Ludwigs pappa hemma. Pappor kanske inte får samma närhet till barnet i början eftersom de inte ammar, många jobbar ju, säger Anna.

Annons

Annons

Spädbarnsmassage är ännu lite okänt i Sverige. I Indien är det en gammal tradition, som går i arv från föräldrar till föräldrar.

– Det är inget flum. Det är ett bra sätt att lugna både sig själv och barnet när de har en skrikperiod. Är du lugn så blir barnet lugnt också, säger Lotta.

De börjar massagen och börjar som vanligt med ben och fötter.

– Det är för att barnen är vana vid beröring där, från när man byter blöja och så. Varje gång är det olika delar av kroppen det handlar om. Nästa gång, sista gången, då gör vi en helkroppsmassage, förklarar Lotta.

Det finns olika varianter av massagen; den svenska och den indiska.

– Den indiska varianten går från hjärtat och är avslappnande medan den svenska går till hjärtat och är stimulerande. Vi använder båda här.

Varje liten tå masseras.

– Lilltåa, tåtilla, tillrosa, kroknosa och stortompen upp i vädret, säger de tillsammans och Stella skiner upp och kissar en skvätt.

Det är vanligt med pruttar också.

– Det är prupparna som inte kommer ut som gör ont. Massagen sätter fart på dem, säger Lotta.

Det är tydligt att Stella mår bra där hon ligger och får ansiktsmassage. Ludwig börjar få lite svårt att ligga still.

– Därför kan det vara bra ibland att ha med leksaker som de kan titta på, säger Lotta.

När man som förälder väl har kläm på massagen kan man massera barnen när de har kläder på, när som helst när de kan behöva slappna av någon muskel.

Är de till exempel snuviga kan man hjälp dem genom att massera kring näsan. Det är egentligen enkelt, inga konstigheter, säger Lotta.

Annons

Efter nyår drar hon igång en ny kurs för både mammor och pappor.

”Det är inget flum. Det är ett bra sätt att lugna både sig själv och barnet när de har en skrikperiod. Är du lugn så blir barnet lugnt också.”

Annons

Lotta Edgren

instruktör

Fakta

Spädbarnsmassage

Spädbarnsmassagen har sitt ursprung främst i Indien och Uganda. Metoden fick spridning i väst efter att den franske förlossningsläkaren Frederick Leboyer besökt Indien och kommit i kontakt med massageformen.

Massagen används fortfarande i Indien där traditionen går i arv från mor till dotter.

Spädbarnsmassagen anses kunna:

- utveckla och stärka bindningen mellan förälder och barn

- öka föräldrars förmåga att tyda barnets kroppsspråk och signaler

- hjälpa barnet att slappna av

- stimulera och reglera barnets andning, blodcirkulation och matsmältning

- Hjälpa barnet frigöra stress

- lindra barnets besvär vid magknip och kolik.

Beröringen anses stimulera blodtrycket, andningen, tillväxten av hjärnceller, hormonsystemet, vakenhet samt immunsystemet. Det har bevisats att barn som fått tidig spädbarnsmassage har visat sig vara motståndskraftigare mot stress och även fysiska skador.

www.massage-fakta.se/spadbarnsmassage

www.smaliv.com

Lotta Edgren utbildade sig till spädbarnsmassageinstruktör efter att ha fått sitt första barn.

Stella Lundgren, snart tre månader, gillar när mamma masserar fötterna.

Annons

– Smek ett leende över munnen och gör sedan likadant under munnen. Det kan vara särskilt skönt när de börjar få tänder, förklarar Anna när hon leder massagen.Ett litet extra tryck i hålfoten ska hjälpa tjocktarmen.

Ulrica Lundgren tycker att det är mysigt att gå på spädbarnsmassage.


Sofia Öhlander

sofia.ohlander@gd.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan