Annons

Annons

Annons

Hofors

Julmys vid Storflyn

1974 började Korpen i Hofors ordna glögg och korvgrillning vid Storflyn på julaftonens morgon. Nu är det en tradition och Lars Lindblom, som håller i trådarna, är nöjd.
– Det är allt fler yngre som hittar hit så traditionen har fått nytt liv, säger han.

Redan på 1960-talet bestämde Harry Brandhill och Alfred Lind, båda aktiva i Korpen, att de skulle träffas vid rastkojan vid tjärnen Storflyn på jul- aftonens morgon. De hade med sig en termos med glögg och grillade korv. De personer som kom förbi på gångstigen tillönskades god jul och fick smaka lite glögg – och så växte verksamheten.

1974 tog Korpen över och julaftonsträffen fick då mer ordnade former. Upp till rastkojan drogs glögg, kaffe och korv för hand på kälke – men i dag är det skoter som gäller. Antalet besökande växte och 1990 kom runt 600 personer. Sedan kom en nedgång, men de senaste åren har allt fler yngre hittat till Storflyn, uppger Lars Lindblom som varit aktiv i 25 år.

– Det roliga är att vi har besökare från i stort hela landet. Julen är ju en stor hemvändarhelg, säger han.

Annons

Annons

I år när verksamheten firar 35 år var Harry Brandhills barn, barnbarn och barnbarnsbarn på besök redan före åtta när det officiellt öppnar. Lars Lindblom berättar att de som arrangörer brukar vara uppe vid sextiden, men i år var redan brasan tänd av de morgonpiggaste.

Från Hoforshallen till Storflyn är det runt 1,5 kilometer. Vägen kantas av marschaller och verksamheten är mycket beroende av sponsorerna.

– Företagen ställer upp med allt, annars skulle vi inte klara det, säger han.

För Leif Mårtensson från Valbo med dottern Evelina ska besöken vid Storflyn bli en tradition. De hade innan promenaden varit och tänt ljus på kyrkogården och tycker att det är en fin promenad.

– I år är det andra året för oss, men det här är så otroligt mysigt att vi säkert ska fortsätta gå hit, säger han.

Gunnar Öberg har redan fått besöken att bli en tradition. För sju år sedan skaffade han hund och därefter har han alltid gjort promenaden upp till Storfly. Det ger en lämplig morgontur och tillsammans med Göran Karlsson beskriver han den härliga julkänslan med glöggdoft och den glada stämningen när man önskar varandra god jul.

För Leif Mårtensson från Valbo, med dottern Evelina, ska det bli tradition att gå upp till Storflyn på julaftons morgon.

Annons

Glögg och varmkorv vid Storflyn – mysig start på julaftons morgon som lockar många.

Annons

Sedan Gunnar Öberg skaffade hund har han varit flitig besökare. I år är det sjunde gången.

Lars Lindblom har i 25 år hållit i trådarna. I bakgrunden Björn Magnusson som delar ut korv till glada och hungriga besökare.


Ulf Granström

ulf.granstrom@gd.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan