Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sandviken

Sandvikens kommun tar hjälp av arkitekt

Sandvikens kommun tar nu hjälp av en arkitekt för att hitta lösningar för tre byggnader: • Hammargymnasiet dit Kulturskolan och vuxenutbildningen väntas flytta. • Det fiaskostämplade kulturhuset Drottningen. • Bessemergymnasiet som står inför ett kraftigt vikande elevunderlag.

Annons

Charlotte Kristensson på White Arkitekter, en av Sveriges största arkitektbyråer, har fått uppdraget att under våren studera lokalbehovet för Kulturskolan, vuxenutbildningen CVL och estetiska programmets karaktärsämnen.

Som GD berättat är kommunens huvudalternativ att de tre ska samlas under samma tak i Hammargymnasiets nuvarande lokaler.

– Jag tror på den lösningen. Det blir spännande att ha dem på samma ställe med närhet till bibliotek, konsthall och Folkets hus. Biblioteket är en naturlig arbetsplats för CVL och Kulturskolan kan bidra till att göra centrum mer levande, säger kommunalrådet Monica Jacobsson, s.

Charlotte Kristensson har tidigare erfarenhet av att formge skolor i flera kommuner. Nyligen var hon i Sandviken och träffade den projektgrupp som bildats med representanter för kommunledning, kultur och fritid, kunskap och tillväxt.

Annons

Annons

– Hennes arbetssätt verkar nyskapande och jag tror att det här kan bli bra, säger Monica Jacobsson.

I uppdraget ingår att intervjua berörd personal samt att komma med alternativa lösningar.

Det finns 65 miljoner kronor avsatta för att bygga om Hammargymnasiet, men det är oklart vad den slutgiltiga kostnaden kommer att bli.

Charlotte Kristensson ska även titta på vad som går att göra med centralt belägna Drottningen, den före detta Baptistkyrkan som ingick i ett strategiskt kommunalt markköp 2005 och som sedan dess i princip har stått outnyttjad.

Kulturskolan förväntades använda Drottningen, men lokalerna passade inte skolans behov. Resultatet blev att kultur- och fritidsförvaltningen vägrade att betala internhyran på en halv miljon kronor årligen till tekniska kontoret som nu står med en tom byggnad som kostar skattepengar. Allt från att riva huset till att använda det som saluhall har diskuterats.

– Men det bästa vore nog ändå att använda Drottningen som någon form av kulturmötesplats, säger Monica Jacobsson.

Den tredje delen som Charlotte Kristensson ska titta på är Bessemergymnasiet.

Antalet gymnasieelever i Sandviken väntas i det närmaste halveras fram till år 2014, vilket kräver förändringar av både programutbud och lokaler.

– Vi vill se hur det går att använda Bessemergymnasiets lokaler på bästa möjliga sätt, säger Monica Jacobsson.

Annons

Framåt maj väntas Charlotte Kristensson komma med en slutrapportering. Prislappen för utredningen är 340 000 kronor.

Annons

Sandvikens kommun söker lösningar för hur Kulturhuset Drottningen (Baptistkyrkan), Bessemergymnasiet och Hammargymnasiet ska användas i framtiden.


Maria Carlsson

maria.carlsson@gd.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy