Annons

Annons

GIF-tröjan genom tiderna – så har den sett ut

För en vecka sedan offentliggjorde Gefle IF att man till kommande säsong byter utseende på sin klubbdräkt. I dag redogör Sporten för Gefle IF:s alla klädval genom tiderna.

När Gefle IF en augustidag 1898 började lira fotboll mot andra föreningar var laget skrudat i liljevita tröjor och himmelsblå byxor.

Förmodligen var färgerna aldrig ett resultat av ett aktivt val, utan bara den vanliga dräkten som användes vid läroverkets gymnastiklektioner.

Andra klassiska allsvenska klubbar som IFK Eskilstuna och IFK Norrköping fick sina vita/mörkblå klubbdräkter på samma vis. Framgångarna förföljde GIF under de första åren och när man hemfört den berömda von Rosens pokal tre gånger och sedan 1913 gjorde debut i det nationella seriesystemet hade triumferna gjort klubbdräkten väl förankrad i föreningen.

Den första allsvenska sejouren 1933–1935 spelades i samma klubbdräkt.

Även om vit och blå både var och är en mycket vanlig färgsammansättning bland svenska fotbollsklubbar, är det nästintill undantagslöst den mörkblå nyansen som använts.

Annons

Bland elitklubbar är det bara de skånska kollegorna Råå IF och Malmö FF som använt ljusblå tröja och vit byxa. Den omvända är Gefle IF ensamma om.

Annons

Efter 80 år med vit tröja och himmelsblå byxa bytte Gefle IF inför 1978 års säsong plats på färgerna. Det gamla storlaget hade trillat ner i division 3 och ville med himmelsblå tröja och vit byxa markera en slags nystart och satsning uppåt. Försöket misslyckades, men till året därpå genomdrevs en sammanslagning med lokalkonkurrenten Brynäs IF.

Med gemensamma krafter och färger lyckades man sätta fart på stadens fotboll. När Brynäs IF sedan lämnade satsningen 1982 återgick Gefle IF till himmelsblå tröja och vit byxa.

Laget tog sig då omedelbart tillbaka till Allsvenskan efter rekordlång frånvaro på 48 år i lägre serier.

Enligt föreningens marknadsansvarige Magnus Lindmark är anledningen till 2009 års klädval både att man vill markera en nystart för den självständiga fotbollssektionen – men också att man vill återkoppla till föreningens spännande historia.

Flera andra elitklubbar har ändrat sitt klädval genom åren. Det mest kända exempel är hur Hammarby IF efter en sammanslagning 1918 med den forna div 2-klubben Johanneshofs IF genom avtal tvingades spela 60 år i JIF:s gulsvarta färger, innan man kunde återgå till sina grönvita.

Annons

Några andra klassiska elitklubbar som bytt klubbfärger under årens lopp är Halmstads BK, IK Sirius, Sandvikens IF, Västerås SK, Åtvidabergs FF och Örebro SK.

Historiskt sett har de flesta färgbytena bottnat i sammanslagningar alternativt en nysatsning för en förening strax under de största.

Annons

Om det är en nysatsning mot den allsvenska toppen som Gefle IF vill göra, kanske klädvalet inte är så tokigt tänkt.

Bland storklubbarna har IFK Göteborg, IFK Norrköping och Örgryte IS alla spelat i sina respektive färger allt sedan deras allsvenska premiärer.

Om man däremot vill återkoppla till Gefle IF:s historia är himmelsblå som byxfärg det naturliga valet – istället för marinblå som föreningen aldrig använt tidigare. Den himmelsblåa byxan skulle säkert också vara lättare att acceptera för supporterföreningen Sky Blues som då kan behålla sitt namn utan att hamna i konflikt med den nya verkligheten.


Martin Alsiö

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy