Annons

Annons

Annons

Annons

Bandy

Sista jublet på gamla Jernvallen

I eftermiddag är det sista gången Sandvikens AIK glider in på klassiska och anrika Jernvallen.
Det är klart att Henrik Hagberg och hans SAIK-kompisar inte tänker sluta som ett förlorarlag innan nya hypermoderna Göranssons Arena öppnar sina portar till nästa säsong.
– Vi ska avsluta här med en seger, säger ”Hagge” bestämt inför den fjärde SM-semifinalen mot Västerås SK.

Det är elva år sedan han kom till Sandviken från Motala och har haft hur många sköna bandyupplevelser som helst på ”Vallen”.

– Ja, det är omöjligt att sortera ut det bästa. Men det har alltid varit jäkligt tryggt att ha det som hemmaarena och jag tror att de flesta motståndarlagen tyckte att det var väldigt svårt och tungt att komma hit och spela. Särskilt som vi hade ett grymt publikstöd några år.

Nu har det bedarrat de senaste säsongerna.

– Det har väl blivit så. Vi kanske skämde bort dom med så många segrar och framgångar, funderar Hagberg.

Trots lite nostalgi och en märklig känsla är det ändå inte särskilt tungt att lämna utomhusarenan. Det finns något mycket bättre att se fram emot.

– Det ska bli otroligt roligt att få spela alla hemmamatcher inomhus i en ny modern arena. Nu när det planeras för hallar lite överallt i Sverige gäller det att hänga med för att inte tappa. Nu får vi precis som Edsbyn och Västerås perfekta förhållanden att spela och framför allt träna i.

Annons

Annons

Men en utomhusfight återstår. En fantastiskt viktig match för SAIK där det gäller att hålla semifinalserien mot VSK vid liv i ytterligare ett par dagar. Allt som finns i skallarna på hemmaspelarna är att få åka till ABB Arena igen på tisdag.

– Vi vet att vi kan vinna mot Västerås både här hemma och där nere. Men vi måste upp ett snäpp jämfört med senast då vi inte var riktigt där.

I de båda senaste matcherna har SAIK drabbats av snabba baklängesmål. På tio minuter gjorde VSK fyra fullträffar både i tisdags och torsdags.

– Det är svårt att analysera varför det blir så. Vi är inte det enda laget som drabbats av det fenomenet. Titta bara på matchen här nu mellan Sirius och Edsbyn eller när vi spöade Hammarby på Zinken i första kvartsfinalen för den delen, säger Hagberg.

Han är inte nöjd med en semifinalplats utan vill till Studenternas i Uppsala nästa helg för en ny SM-final mot Edsbyn.

– Men fokuset ligger nu närmast på matchen mot Västerås. Det är skönt att ha den på hemmaplan nu och avslutningen på Jernvallen ska bli riktigt bra.

Hur det än går är det här sista matchen på klassisk bandyis.

– Det enda som gäller är att spöa VSK, säger Hagberg bestämt.

026-15 93 84

Fakta

Jernvallen

• Byggd 1938, då Europas modernaste idrottsanläggning med bland annat anläggningar för bandy, fotboll, innebandy, handboll, badminton, ishockey, tennis, minigolf, bowling och konståkning.

• Under fotbolls-VM 1958, när fotbollsplanen höll två matcher (Ungern–Wales samt Ungern–Mexico), var kapaciteten 20 000, men numera är den reducerad till 7 000. Jernvallen är den nordligaste arenan man spelat VM-fotboll på.

• Jernvallen är hemmaplan för Sandvikens AIK i bandy och Sandvikens IF i fotboll.

• Publikrekord för fotboll: 20 288 åskådare på matchen mellan Sandvikens IF och IFK Norrköping 1957.

• Publikrekord för bandy: 5 880 betalande åskådare på matchen mellan SAIK och Vetlanda 1988.

• Jernvallen brukade med jämna mellanrum utses till bästa bandyarena när spelarna får bestämma. Detta inträffade säsongerna 1994-1995, 1995-1996, 1996-1997 och 1997-1998.

• Den 12 oktober 2006 enades de tre Göranssonska fondstiftelserna i Sandviken ”(Albert och Anna Göranssons minesfond”, ”Göransonska fonden” och ”Sigrid Göranssons stiftelse”) att de finansierar bygget av bandyhallen Göranssons Arena, med plats för 1 800 sittplatser och 2 300 ståplatser. Göransson Arena skall stå klar i maj 2009.

Källa: Wikipedia.


Christer Åberg

christer.aberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan