Annons

Annons

Annons

Annons

Sandviken

Pendeln visar jordens rörelse

Varje fysiklärares dröm, en pendel, är nu uppfylld på Bessemergymnasiet.
På onsdagen invigdes en Foucaultpendel i en av de nya ljusgårdarna på skolan.
Pendeln är resultatet av ett projektarbete av tre elever på naturvetenskapliga programmet.

I taket till den tio meter höga ljushallen på Bessemergymnasiet hänger sedan i går en nio meter lång stålvajer med en 65 kilo tung stålkula i änden. Pendeln hänger över en målad kompassros. På onsdagseftermiddagen sattes Foucaultpendeln i gång av de tre elever som konstruerat den.

– Det var lärarnas idé, säger Karl Walheim som tillsammans med Jenny Bengtsson och Lisa Rönnols genomfört pendeln som sitt projektarbete i trean.

Annons

Annons

När de väl bestämt sig alldeles före sommarlovet förra året åkte de till Motala där en av sammanlagt tre Foucaultpendlar finns i Sverige. Sedan var det bara att sätta igång när höstterminen startade.

– Vi har väl funderat på detta i 20 år, sa Gunnar Lundberg, lärare i matte och fysik vid invigningen. En pendel är varje fysiklärares dröm. Ännu mer angeläget blev det när vi flyttade in här för två år sedan. Här är som gjort för en pendel.

En Foucaultpendel visar jordens rotation och konstruerades första gången av Léon Foucault 1851 i Paris. Han hängde en 67 meter lång pendel som vägde nästan 30 kg i ett klocktorn. Pendeln svänger med medsols när jorden snurrar. Det handlar om 13 grader i timmen.

Bessemergymnasiets Foucaultpendel är beräknad att röra sig i fyra timmar. Under den tiden går det att se hur den flyttar sig i förhållande till kompassrosen under.

Det ligger mycket arbete bakom projektet, inte minst att få sponsorer. Sandvik har stått för materialet och också svarvat kulan. Elever på byggprogrammet har hjälpt till med kompassrosen, både att såga och måla den.

Kommer den då att få hänga ifred? Det måste vara lockande att leka med den?

– Jag tror det är bra om den pendlar ofta, säger Karl Walheim. Då är det inte lika lockande.

Lisa Rönnols, Jenny Bengtsson och Karl Walheim har lagt ner åtskilliga timmar på sitt projektarbete – en Foucaultpendel. Därmed får skolan ett bestående minne av tre av sina orienteringselever. Alla tre går nämligen natur med orienteringsinriktning.

Annons

Annons


Lotta Hildingson

lotta.hildingson@gd.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan