Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hofors

Benfynd från stenåldern hittade

Ben efter säl, troligen vikare, pekar mot att jägarfolk bodde på den ö som stack upp ur havet mellan Gammelstilla och Torsåker för 8 500 år sedan. – Men här bodde man säkert inte hela året, säger arkeologen Michel Guinard som leder utgrävningen

Michel Guinard ansvarar för utgrävningen. Han räknar med att boplatsen de gräver fram är äldre än 8500 år.

Annons

För tredje året kartläggs boplatser från stenåldern vid Däcksvägen strax intill Gammelgården i Torsåker.

Arkeologerna arbetar sig högre upp över havsnivån, vilket innebär att man gräver fram allt äldre boplatser och Michel Guinard räknar att man nu gräver fram en boplats äldre än 8 500 år.

Platsen för årets grävning fann Jonny Skogsberg redan fösta året, men genom att arbeta sig uppåt till allt äldre boplatser hoppas Michel Guinard få veta mer om hur man bearbetade stenen för att skapa verktyg och vapen före den teknik som användes för 8 500 år sedan.

– Man talar om en handtagskärnetradition som kom fram ungefär för 8 500 år sedan över hela Skandinavien och som användes i ett par tusen år, säger han.

Annons

Handtagskärnan användes för att slå av små spån för att få redskap med vass egg. Han beskriver att de små spån man slår loss kan bearbetas vidare och sedan sättas fast som pilspetsar eller egg på en kniv

Annons

Först kom tekniken på platser där man hade tillgång till flinta, men samma teknik används längre norrut där kvarts och porfyr bearbetas till verktyg och vapen.

Michel Guinard hoppas att man kan hitta boplatser där den speciella stenbearbetningstekniken ännu inte använts. På det sättet kan forskarna datera när tekniken började användas i våra trakter.

Han berättar också att man nu befinner sig 104 meter över havet, men för 8 500 år sedan var platsen för utgrävningen strandlinje. Här fiskade och jagades säl. Han menar att området närmast kan betraktas som en innerskärgård.

– Vi har funnit ben från säl, både brända och obrända, säger osteologen Therese Ekholm.

Hon är med i år som specialist på att tolka ben och var också den som först gjorde benfynd. Att man hittar obrända ben är ovanligt då de inte bevaras lika länge som brända ben.

Petter Lymar, som är utbildad arkeolog, är också med för första gången. Han gjorde fynd av en yxa, tillverkad i någon form av grönsten.

Osteologen Therese Ekholm gräver fram delar av stenverktyg och benbitar som är över 8 500 år gamla.

Therese Ekholm har också hittat ben från säl...

Annons

... som ser ut så här. Sälen levde i havet för över 8 500 år när havslinjen gick betydligt högre upp än den gör i dag.

Annons

Michel Guinard ansvarar för utgrävningen. Han räknar med att boplatsen de gräver fram är äldre än 8 500 år.

Jonny Larsson undersöker gropen. Bakom honom syns Detlef Klamke och Åke Edvardsson.

En bit av en yxa som en stenåldersjägare använde för över 8 500 år sedan.

Osteologen Therese Ekholm gräver fram delar av stenverktyg och benbitar som är över 8 500 år gamla.

Therese Ekholm har också hittat ben från säl...

... som ser ut så här. Sälen levde i havet för över 8 500 år när havslinjen gick betydligt högre upp än den gör i dag.


Ulf Granström

ulf.granstrom@gd.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy