Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

29-åring har anhållits för storbranden

En 29-årig man från Uppsala är gripen och anhållen, skäligen misstänkt för att ha anlagt branden på CH den 17 maj 2005.

Mannen har funnits med i polisens utredning i flera år. Nu väntas han bli häktad i dag eller i morgon, lördag.

Motivet till branden är fortfarande okänt.

– Vi är ganska säkra på att den här personen har varit med och anlagt branden på CH, säger spaningsledaren Torbjörn Säfström.

Mannen anhölls i sin frånvaro i måndags och greps i centrala Uppsala vid lunchtid på tisdagen.

– Det var ett helt odramatiskt gripande. Han transporterades sedan till Gävle och i går (läs onsdag) hade vi ett kort inledande förhör med mannen. Sen anhölls han, säger Torbjörn Säfström.

Brottsrubriceringen är grov mordbrand. Det är fortfarande oklart om den anhållne mannen erkänner eller förnekar. Vid polisens presskonferens vid lunchtid i går hade han ännu inte fått någon advokat och något mer ingående förhör hade därför ännu inte hållits.

Polisen är annars mycket sparsam med uppgifter. Inte en stavelse yppas om möjliga motiv eller detaljer kring utredningen. 29-åringen ska inte ha någon koppling till Gävle.

Annons

Annons

– Någon Gävleanknytning finns det inte som vi kan se, säger Torbjörn Säfström.

Men på frågan om han har anknytning till krogbranschen svarar han:

– Inte i Gävle, utan att vilja svara på följdfrågan: var annars.

Det finns inga fler misstänkta gärningsmän än 29-åringen.

– I nuläget är det den här personen vi koncentrerar oss på. Vi har inga fler planerade förhör.

Torbjörn Säfström säger dock att 29-åringen sedan tidigare är känd av polisen, dock inte så mycket av Gävlepolisen, men vill inte kommentera huruvida han är dömd för något brott.

– Vi kommer inte att gå in på det brottsliga, men han är känd för oss.

Torbjörn Säfström säger att bevisningen bygger på både teknisk bevisning och på vittnesuppgifter.

– Det här genombrottet är ett resultat av det sammanlagda arbetet, till slut ledde alla trådar åt rätt håll. Utredningsgruppen har jobbat under väldigt lång tid med det här och bestämde sig från början att vända på alla stenar. Samtidigt har vi haft väldigt många andra brott att utreda så den tid som har givits har varit begränsad, säger Torbjörn Säfström.

Det fyra år långa utredningsarbetet innefattar omkring 800 förhör med bland annat hotellgäster och personal, boende i närheten och personer som rörde sig ute den där majnatten då hotellet hade 141 gäster.

Vid 01.08 gick larmet: CH brinner. Branden startade inne på restaurangen, där någon hade placerat brandfarlig vätska. När räddningstjänst var på plats hade branden redan fått fullt fäste i restaurangen.

– Det var ett brandbefäl som hade varit där tidigare, vid försöket natten innan. Han kände brandlukt upp i hotelldelen och beslutade om omedelbar utrymning. Tack vare att brandbefälet uppfattade situationen rätt klarade vi oss utan att folk blev innebrända, säger Torbjörn Säfström.

Annons

Den nu anhållne 29-åringen har funnits med i utredningen länge.

Annons

– Vi har haft ett stort persongalleri. Han var inte aktuell i den första delen av utredningen. Sen var han en bland många intressanta personer. Den sista tiden har givit oss de uppgifter som behövts, säger Torbjörn Säfström, förstås utan att vilja säga hur de behövda uppgifterna såg ut eller var de kom ifrån.

Nu väntar ytterligare förhör med mannen innan han kan begäras häktad.

– Vi går ut med fler uppgifter så snabbt vi kan och har möjlighet till av hänsyn till utredningen.

Polisens informatör Hesam Akbari och spaningsledaren Torbjörn Säfström berättade om genombrottet i utredningen om CH-branden vid en presskonferens i går.

CH-branden kan vara på väg att klaras upp, efter ett idogt utredningsarbete som innefattar omkring 800 förhör.

Annons

Annons

Annons


Sofia Öhlander

sofia.ohlander@gd.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan