Annons

Annons

Annons

Annons

McGill's har blivit Harrys - och dubbelt så stort!

En epok i Gävles krogvärld är slut. McGill’s har tagit ner skylten efter 16 år i hörnet Norra Köpmangatan-Drottninggatan.

Redo för premiärinvasionen. Jerker Blomqvist och restaurangchefen Marie Jonsson ser fram emot att äntligen få slå upp portarna för nya Harrys.

Annons

I stället kommer Harrys. Ånyo en grön skylt ovanför entrédörren. Men inkråmet är något helt annat än tidigare och nu handlar det om två iögonfallande våningsplan med en sammanlagd yta på tusen kvadratmeter.

Dessutom har det på långsidan byggts en ny uteservering på 60 kvadratmeter, som ett dubbelt så stort komplement till den som brukar utnyttjas på Drottninggatan.

Utan tvekan en jättesatsning – och en ny aktör i den tuffa krogkurrensen i stan – som i kväll redovisas för 700 inbjudna gäster och som öppnar för allmänheten i morgon.

– Det här ska bli möjligheternas hus för folk i olika åldersgrupper som vill ha kul i en mysig atmosfär, säger Jerker Blomqvist, platschef och vd som sannerligen haft långa och bråda dagar senaste veckorna.

Annons

Ungefär som Heartbreak Hotel med andra ord. Jämförelsen ligger nära till hands.

Annons

– Det är förståeligt eftersom Heartbreak har två våningsplan med pubinriktning respektive party och dans. Men vi tänker göra vår egen grej och inte snegla på andra, fastslår Jerker Blomqvist. TV-apparater ska upp, men det blir ingen utpräglad sportbar.

Harrys Gävle blir den 36:e restaurangen i den stora kedjan som även spritt sig långt över Sveriges gränser. Ett försök gjordes för ett antal år sedan i lokalerna där gamla Blå Grottan huserade, men det gick i stöpet. Nu är optimismen större, tack vare det centrala läget och det fräscha nybygget.

– En fantastiskt fin arbetsplats, säger också restaurangchefen Marie Jonsson. För mig personligen är det särskilt kul att vara tillbaka i Gävle där min krogkarriär startade på CC-puben en gång i tiden. Därefter drev jag en restaurang i Sandviken under tio år och senast var jag på Söderfors herrgård.

Marie kan erbjuda en meny med både pubmat och à la carte. Vin- och ölsortimentet är också brett.

Tre av de anställda från McGill’s är, jämte chefen, kvar i den nya verksamheten, men behovet är stort och Jerker Blomqvist räknar med en användning av 25-30 medarbetare till och från.

När GD Nöje fick gå husesyn var Jan-Olof Nyman från Räddningstjänsten på plats för att kontrollera säkerhet, brandlarm och utrymningsvägar. Allt tycktes vara till belåtenhet. Lokalerna är godkända för 700 gäster.

Till VIP-premiären har sångerskan Jennifer Brown engagerats och i morgon kväll kommer Richard Herrey att underhålla.

Annons

– Det kommer att bli blandat med livemusik och disco och kvällar när vi tar entré blir det en åldersgräns på 23 år, berättar Jerker Blomqvist.

Annons

– Vi får se vartåt det tar vägen, men det finns som sagt stora möjligheter för alla typer av verksamhet, säger han. Det här är ett utpräglat nöjeshus medan McGill’s var en renodlad pub med matservering.

En stor bar har byggts i gatuplanet på den plats där köket fanns förut. Dessutom ett partygolv, olika möbelgrupperingar och fönster runt om som gör att det blivit mycket ljusare. I de stora nedre regionerna finns ytterligare två barer, discobås, stora dansgolv, myshörnor och toaletter. Där finns även möjligheter för diverse sammanslutningar och företag att boka in möten och fester.

– Detta ska bli en mötesplats för glada människor, deklarerar Jerker Blomqvist och får sitt sjuttielfte telefonsamtal på blott en timme. Så är det alltid när nedräkningen har börjat.

Toaletterna är mycket stilfullt inredda.

Här byggs nya uteserveringen på N Köpmangatan. 60 kvadratmeter stor är den och platsen hyrs av kommunen, i gengäld för uteblivande av p-avgifter.

Bråda dagar. telefonen ringer oavbrutet för Jerker Blomquist och hans närmaste medarbetare Marie Jonsson.

Annons


Stefan Andersson

stefan.andersson@gd.se

Fakta

Harrys

Historien började 1993 på Rådhustorget i Falkenberg och grundarna var Magnus Helgesson, Leif Olsson och Ulf Haggren. Från början var tanken att öppna ett kafé men efterhand utvecklades tankarna mot att istället bygga en restaurang och pub. Namnet kommer ursprungligen från livsmedelshandlaren Harry Nilsson på orten. Då även en satsning i Varberg blev framgångsrik bestämdes att Harrys skulle bli en kedja. Kedjan har sedan dess vuxit i rask takt. I dag finns Harrys i 35 svenska städer och utomlands finns restauranger i Oslo och två stycken i Phuket, Thailand.

Annons

Annons

Till toppen av sidan