Annons

Annons

Annons

Gävle

Här finns lösningar för funktionshindrade

Hos Hjälpmedel SAM pågår just nu årets kommunikations- och kognitionsmässa. Utställare finns på plats för att presentera hjälpmedel för personer som är mer eller mindre hindrade i sin vardag.

De 19 utställare som är med presenterar produkter och anpassningar som kan lösa problem i vardagen för personer med funktionshinder.

Det finns lösningar på kommunikationssvårigheter, tal- och minnesproblematik, hjälpmedel för syn- och hörselskadade och mycket mer.

Det anordnas också miniseminarier som man kan delta i gratis. På dessa kan man få en närmare presentation av flera hjälpmedel som finns på mässan, få en genomgång av funktioner och möjligheter med hjälpmedlen och få ta del av användarnas egna erfarenheter.

Annons

Mässan, som startade i går, är öppen även i dag.

Fakta

Nyheter från mässan

Control Omni. En slags fjärrkontroll som kan styra lampan i taket, TV:n och radion, sängen man ligger i och persiennerna i fönstret. Kontrollen ger också möjlighet att ringa, skicka SMS samt sända ut ett anrop i en nödsituation.

Epilepsisensor. En sensor man placerar under en sängmadrass. Den känner av den sovande personens hjärtljud och andning och sänder larmsignaler om något avviker från det normala, exempelvis vid epileptiska anfall. Är också tillräckligt känslig för att känna av ett barns rörelser.

Word Read Plus. Ett datorprogram som omvandlar skrift till tal. Man kan exempelvis scanna in papper med text som man sedan kan lyssna på. Programmet har också funktionen ljudning som innebär att bokstäverna som skrivs i ett dokument läses upp. Ord i dokumentet får ordförklaring samt förslag till synonymer.

Huvudmus. Med hjälp av ett reflexmärke man sätter fast i pannan kan man skriva på datorn och styra den som vanligt – fast med huvudet. Det som krävs är en IR-sändare samt ett datorprogram som får det hela att fungera.

Milestone 312. Denna får plats i handflatan och har flera funktioner. Den spelar upp mp3-filer, läser upp talböcker, agerar som ett fickminne, omvandlar skrift till tal samt läser upp det omvandlade och talar om vad klockan är.

Annons

Sensorn som känner av epilepsianfall under natten.

Annons

En fjärrkontroll som både tänder lampan och skickar SMS.

Många utställare som vill hjälpa funktionshindrade i vardagen.


Inga Smirnova

stefan.estassy@gd.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan