Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sandviken

Nationaldagsmusik väcker protester i Sandviken

Beslutet att arabisk och kurdisk musik ska spelas under nationaldagen i Sandviken väcker protester. Facebookgruppen "Bort med arabisk musik från Sandvikens nationaldagsfirande!" har fått nästan 900 medlemmar

Odd Westby säger att man kan gå in på kommunens hemsida och lämna synpunkter och förslag på hur 6 juni kan firas i framtiden.

Annons

Leif Jansson, chef på tillväxtkontoret som ansvarar för firandet, menar att protesterna beror på okunskap.

– Nationaldagen ska avspegla hur Sverige ser ut och så här är Sverige i dag. I Sandviken har vi 81 olika nationaliteter. Vi skulle tvärtom behöva inslag från fler länder. Men tyvärr går det inte eftersom vi saknar tid och utrymme.

Facebookgruppen hade vid tolv i dag exakt 888 medlemmar.

Annons

En person i gruppen skriver:

Annons

"Ett tydligt tecken på att ingen vågar vara svensk mer..."

En annan skriver:

"Den 6 juni är Sveriges nationaldag, inte arabernas eller kurdernas..."

Odd Westby är informationsansvarig på Sandvikens kommun.

– Först vill jag säga att det är kul att många engagerar sig i nationaldagsfirandet. Vi har en vision om att i Sandviken är världen alltid närvarande och det gäller också under nationaldagen. För oss är det naturligt att ha internationella inslag under firandet.

Han menar att musiken i Sandviken alltid fått influenser utifrån och att det återspeglats på firandet av nationaldagen.

– Vi har haft storbandsjazz, rockabilly och blues. Ingen har protesterat mot de inslagen. Inte heller i år är det diskussioner om att det ska spelas rhythm and blues.

Enligt Odd Westby är det arabiska och kurdiska inslaget bara är liten del av det totala firandet.

– Svenska nationalsången kommer att spelas och det blir svensk folkmusik också. Den internationella musiken är bara en punkt. Om man själv inte gillar en viss musik kan man gå ifrån en stund och göra annat istället.

Från och med i dag ska det finnas möjlighet att gå in på kommunens hemsida och lämna synpunkter och önskemål om vilka musikstilar och sånger som ska spelas den 6 juni i framtiden.

Annons

– Men vi hinner inte göra några förändringar i programmet i år.


Roger Wallenius

roger.wallenius@gd.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy