Annons

Annons

Annons

Annons

Strålande krogsommar i Gävle

Sommaren har strålat över gävleborna - och krogägarna.
- Det har varit fantastiskt, säger Söderhielmskas Martin Lenell och flera andra instämmer.

Somliga tycker att vi har fått en överdos av värme den här sommaren. Andra vill bara ha mer. Klart är i alla fall att ljumma vindar fått fruset folk att tina upp och inta både stränder och city. Vi har pratat med tre krogar om vad sommaren har betytt för dem.

Martin Lenell, äger Söderhielmska Gården i Gävle sedan i februari. Han är mycket nöjd över en flygande start.
- Sommaren har varit fantastisk med många trevliga gäster. Vissa kvällar har vi haft 500-600 personer. Jag känner mig jätteglad över kanonstarten på en långsiktig satsning, säger han belåtet.
Det vackra vädret spelar förstås in för en lyckad sommar. Samtidigt tycker han att Söderhielmska har lyckats väl i kombinationen bra läge, unik miljö, en blommande trädgård, schysst musikunderhållning och framför allt: bra personal.
Med drygt 120 platser inglasade under tak är stället inte helt väderberoende sommartid utan kan både tidigarelägga och senarelägga säsongen.
- Vid dåligt väder har vi haft fullsatt på den ytan.

Annons

Annons

Smolket i bägaren har varit kommunens inställning till ljudvolymerna under danskvällarna. Max 60 decibel är för lågt menar Martin Lenell som avbokade spelningen med extranumret Arvingarna på grund av restriktionerna. Ett irritationsmoment är de ”flexibla” reglerna.
- Onsdagar var det tillåtet med 90 decibel. Sommarkvällarna fick specialtillstånd men inte jag, säger Martin Lenell som inte har gett upp.
- I höst blir det en träff med kommunen då vi ska diskutera nästa sommar. Förhoppningsvis kan vi lösa situationen.


Även om nöjeshuset Harrys på Drottninggatan haft full fart kvällstid har det varit lugnare än förväntat på uteserveringen. Det konstaterar vd.
- Sommaren har varit speciell för oss med tanke på vädret. En regnig sommar är folk i stan, handlar och äter. Men jag tycker nog att vi har haft ok med folk på uteserveringen. Vi har inget att jämföra med. Vi kan inte räkna in ett helt år förrän den 29 augusti, säger Jerker Blomqvist som hänvisar till att det finns två kategorier restauranger: med eller utan uteservering.
- Och ställen som saknar sol, som vi, har färre gäster. Den som vill ha sol går till Söder.

Onsdagarna i juli har dragit ut mycket folk på stan.
- Det känns kul. Samtidigt blev det sämre på helgerna eftersom många brände pengarna mitt i veckan i stället. Totalt sett tror jag inte att folk har spenderat mer pengar, säger Jerker Blomqvist som jobbmässigt föredrar mulet men varmt väder eftersom det drar folk från stranden.
Det senaste året har Gävles krogkarta ritats om.

Annons

- Mycket har hänt. Konkurrensen har skärpts samtidigt som det är roligt för gästerna. Totalt sett finns det för många restaurangstolar i stan. Men det är ju inget unikt för Gävle i och för sig, säger Jerker Blomqvist.

Annons


- Vi hade fullsatt varje dag, säger Linda Kellerth, platschef på O'Learys som nyöppnade på Drottninggatan i slutet av april.
Hon syftar inte på sommaren 2010 som helhet utan på fotbolls-VM i Sydafrika.
Evenemanget var ett stort dragplåster som inte bara drog sportintresserade gäster.
- Nej. Vi hade både folk som ville se fotboll tillsammans plus vanliga matgäster, säger Linda Kellerth som konstaterar att det kommer alla typer av gäster till O'Learys.
- Det betyder otroligt mycket att ligga nere på stan. Restaurangstråket här har blivit längre. Folk får fler alternativ att välja på, säger hon.

Konceptet med en mörkare inredning har kanske inte gjort O'Learys till ett självklart sommarställe utan snarare förmedlat en murrig höstkänsla. Samtidigt har intrycket förbättrats. Fasaden har öppnats upp och kompletterats med uteservering. Satsningen på levande musik som pianobar, liveband och trubadur är en medveten strategi för att bredda underlaget.
- Till hösten drar det mesta igång med livemusik varje fredag, afterwork, förfest när Brynäs och GIF spelar hemmamatcher. Vi satsar på en bred publik för att attrahera alla. Dessutom har vi öppet alla dagar, utom julafton, säger Linda Kellerth.


Elizabeth Forsmark

elizabeth.forsmark@affarer.cc

Annons

Fakta

Uppåt för kaféerna

Restaurangnäringen har en försiktigt positiv utveckling. För restauranger steg försäljningen med 5,1 procent i juni jämfört med samma månad i fjol. Bäst utveckling har kaféerna som kan visa upp en ökning på 10,5 procent för motsvarande period. Det visar senaste sammanställningen från Statistiska centralbyrån. Förklaringen är flera samverkande faktorer. Fler restaurang- och kafébesök kommer som ett brev på posten i kölvattnet av en positiv konjunkturutveckling. Prisökningar är en faktor som ska tas med i beräkningen. En annan möjlig förklaring är kravet på certifierade kassaregister för kontantbranscherna. Regeln infördes vid årsskiftet och kan ha haft önskad effekt: att svarta pengar blev vita i högre grad.

Annons

Annons

Till toppen av sidan