Annons

Annons

Annons

Halloumi – en ost som tål hetta

Att lägga ost på grillen utan att den rinner ner i glöden känns som en omöjlighet. Cypriotiska osten halloumi är den enda som fixar uppdraget. Osten är lika god och knarrig varm som kall eller kanske rent av friterad.

Alla som kämpat med ostfyllda köttbitar på grillen vet hur knepigt det kan vara att få våra traditionella ostar att hänga kvar ända fram till tallriken. Här är det egentligen bara halloumi som gäller. Till skillnad från vanliga ostar har halloumi en nästan gummiliknande konsistens. Det knarrar lätt när man äter den rå och på grill eller i panna får den en knaprig yta och något mjukare innehåll.

Från början kommer osten från Cypern och ska det vara äkta vara bör den vara gjord på fårmjölk även om både get- och komjölk ger bra resultat. Tekniken ligger i att avskilja ostens protein under tillverkningen, vilket sker genom upphettning av ostmassan innan den formas och läggs i saltlake. En vanlig krydda, ofta blandad direkt i osten, är fint hackad mynta. På senare tid har även andra örtkryddor dykt upp som smaksättare.

Annons

Annons

Just örtkryddad halloumi passar bra att skära ner i sockerbitsstora tärningar och blanda i sallader. Här tuffar vi till en vanlig sommarsallad med varmrökt lax med halloumi. Den mjuka laxen och hårda osten bildar en spännande kontrast som båda vinner på. Toppa med citronvinägrett och bjud ett rustikt bröd som torrostas i stekpannan till.

Mer traditionella är grillspetten med nötkött, halloumi och fasta grönsaker. Alla har goda förutsättningar att hänga kvar på spetten och de bjuds på en bädd av blandade salladsgrönsaker, lite på temat ”man tar vad man har”.

Avrunda med friterad halloumi. Vi lånar receptgrunden från den svenska 70-talsplågan friterad camembert och bjuder nu som då en matsked varm hjortronsylt och friterad persilja till. Rena nostalgitrippen med andra ord.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Fakta

Att dricka till

Grillad eller stekt halloumi är sommarmat. Passa på att äta ute och bjud gärna ett svalt rosévin till. Spanska Marqués de Cáceres Rosado (2755) är ett av många tänkbara alternativ. Kostar 75 kronor och finns även på halvflaska för 42 kronor.

(TT Spektra)

Halloumi är osten som trivs i både panna och på grillgaller.

Annons

Centimetertjocka strimlor av halloumi kan friteras till spännande avslutning. Gärna med en klick ­hjortronsylt.

Bitar av biffstek, halloumi och grönsaker bjuds på en bädd av blandade grönsaker.

Några tärningar halloumi gör sommarsalladen med rökt lax så mycket mer spännande.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan