Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Da Buzz - Ett hån mot livet

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Det var ett rutingig som Annika Thörnquist och Per Lidén harvade fram på en knapp halvtimme.

Bild: Nils Palmeby

Annons

Da Buzz kallar sin musik för upplyftande. Men det är den inte. Den är kall och gör den uppmärksamma lyssnaren ledsen och bedrövad. Mer snitsigt ondskefullt beräknande än så här går det inte att paketera musik. De säljer en produkt som på ytan glänser som reklam för köksrengöringsmedel. Men bakom fasaden tornar ett hav av stinkande avföring upp sig och geggar sig in i lättlurade konsumenters hörselgångar.

Annons

Annons

Da Bajz gör ingen fluga förnär. Men är ändå så otroligt enerverande med sina hjärtlösa radioplågor som skickas ut på löpande band. De är ett fjompigt after-ski-band som lyckats kränga skivor.

Sju låtar blir det denna kväll på en knapp halvtimme i en fullsmockad lokal. Framträdandet känns ansträngt och rutinmässigt. Påklistrad robotglädje lyser i sångerskan Annika Thörnquists ögon. De här käcka värmlänningarna kan i själva verket vara två ondskefulla utomjordingar som skickats till vår planet med det trista uppsåtet att förpesta vår eter och sakta men säkert göra oss till viljelösa slavar under slätstrukenhet.

Danspop kallas eländet. På 1990-talet kom en våg av eurodance eller eurodisco som det populärt kallas i Sverige. Genren började dö ut runt 1997. Sedan slog Da Buzz igenom år 2000 med ”Do You Want Me”. Deras grej var en uppdatering av eurosoundet. Men allt som var kul och sexigt med euron hade skalats bort. En dum elgitarr låg i stället på ett ekande maskinellt beat. Musiken skapades direkt för den tråkigaste formen av reklamradio. För fyra år sen lade de ner. Nu ser det ut som om vi får dras med Da Buzz ett tag till. Det var sannerligen en comeback nästan lika meninglös som Ace Of Bases. Med skillnaden att Ace Of Base faktiskt var fantastiska i början av sin karriär. Gud borde vilat den dagen han skapade Da Buzz.

Annons

Publiken var glad i alla fall där en möhippa utspelades. Under ”Do You Want Me” fick bruden själv gå upp och sjunga med.


Nils Palmeby

nils.palmeby@gd.se

Fakta

Da Buzz

Harrys, Gävle
Lördag 16 Juli
Betyg: 1

Annons

Annons

Till toppen av sidan