Annons

Annons

Annons

Gävle

Sommaren är bästa tiden att loppisfynda

Sommaren är en kanontid för att leta kläder, skivor och allsköns kuriosa. Du möter tjejerna som tröttnade på sysslolöshet och skral ekonomi och startade sin egen loppis. GD guidar dig också till de redan befintliga second hand-butikerna i stan.

Text: 

Gävletjejerna Elle Henriksen, Matilda Lundgren, Matilda Norin och systrarna Emelie och Sara Westlund har styrt upp sin egen loppis. Eftersom de pluggar upp betyg, jobbar deltid eller är arbetslösa och sommaren är knaper bestämde de sig för att sälja av kläder och skor de inte använder. Passande nog har systrarna Westlunds pappa Mats en replokal kombinerat med gym i källaren under studion där han producerar radioreklam.

Loppisen öppnades i onsdags, i samband med den andra Sommarkvällen. De affischerade flitigt med pilar och delade ut flygblad. Bara tre dagar innan fick de reda på att de fick lov att använda lokalen. Då påbörjades en intensiv rensning i garderoberna. Mycket av kläderna är oanvända och har legat ett tag. Föräldrar har också hjälpt till att rensa sina vindsvåningar på prylar som smycken, böcker, kuriöst husgeråd och julpynt. De flesta av tingen kostar tio till 60 kronor. Merparten ligger runt 20-30 kronor.

Annons

Annons

– Vi är väldigt billiga jämfört med Myrorna. Men vi har ändå snygga grejor rakt igenom till låga Röda Korset-priser. Här behöver man inte gå igenom en massa skräp. Allt är schysst rakt igenom och vi handlar själva mycket på loppisar så vi vet vad vi pratar om, säger Matilda.

Varje öppetdag tar de in fler grejor och får nu in mer än de blir av med. Och redan har de lyckats få några stamkunder. Från att ha haft öppet fem dagar under premiärveckan kommer de nu att bjuda in till sin källare klockan 15-20 på onsdagar och 12-19 på lördagar och söndagar. Preliminärt hela juli ut.

För det råder ingen tvekan om att damerna vill bli av med allt.

Den som hoppas på att loppisen ska bli permanent blir dock besviken:

– Det hade varit kul, men jag tror inte det kommer funka att öppna en second-hand butik med er, skrattar Elle kärleksfullt till sina kamrater.

De fem tjejerna vill vara säkra på att de kan fortsätta vara bästa kompisar i framtiden också.

Trots att många loppmarknader håller stängt är det bra sprutt på kundcirkulationen hos Röda Korset i Bomhus.

– Vi har ett hundratal fler kunder en sommardag än under en vinterdag, berättar butiksföreståndare Dilber Canciger.

Och även om omsättningen under sommaren ökar med ett par tusen kronor per dag så ligger butikens fokus på att vara en social mötesplats. Konkurrensen mellan loppisarna i Gävle tror Dilber bara är positivt då loppisletarna ändå vill gå runt till alla ställen som finns. I varje butik går det att hitta något unikt.

Dilber tackar alla Gävlebor som skänker saker, men påpekar också att inlämningsplatsen inte ska användas som en sopstation.

Annons

– Kom helst in och lämna när vi har öppet istället. Annars kan det regna på gåvorna så att de förstörs. Eller så rotar folk bland grejorna och skräpar ner.

Annons

Kjell-Arne Harrysson från Björke hittade inget speciellt. Hans fru Barbro däremot lokaliserade en gammal kruka från Steninge, inte illa för en krukfantast.

På Södra Kansligatan ligger Gävles nyaste loppis – den öppnade så sent som i onsdags. Tjejerna som driver ­butiken har marknadsfört sig med inte mindre än 150 kartongskyltar runt Gävle som har synts under exempelvis Sommarkväll.

Elle Henriksen, Matilda Lundgren och Emelie Westlund heter tre av tjejerna som styrt upp sin egen loppis. Av kunderna är hälften kvinnor och hälften män och föreståndarna jobbar nu på en utökning till herr och unisex-galgen.– Många av kunderna verkar vara par runt 30-strecket som precis flyttat ihop och letar prylar till sitt nya ­boende, säger Matilda Lundgren.

Kjell-Arne Harrysson från Björke hittade inget speciellt. Hans fru Barbro däremot lokaliserade en gammal kruka från Steninge, inte illa för en krukfantast.

Inte behöver det vara dyrt med ett nytt dragspel. Alva Harrysson hittade ett för endast tio kronor på Röda Korsets second hand-butik i Bomhus.

Leta upp klippet ”Pelle Karlsson” på Youtube för att förstå vidden av denna skivas kvantitet i Sverige. Bland loppisletare är det en sport att sätta detta mästerverk längst fram i skivbackarna. På Röda Korset i Bomhus återfanns inte mindre än tre exemplar. Detta bland cirka åttio tillgängliga skivor.

Dilber Canciger, föreståndare för Röda Korset Kupolen i Bomhus berättar att de får besök av turister från Rumänien, Ryssland och Tyskland under sommaren.

Annons

Familjen Stenvall från Åkersberga går sällan på loppis i Stockholm. Men när de besöker sommarnöjet i Snöskär blir det loppisrundor till Gävle flera gånger varje vistelse. Mamma Stiina har hittat ett par familjestövlar till stugan. Framförallt är det marina prylar som hon söker. Dottern Camilla letar kläder med pojkvännen Andreas Öhrn som smakråd.– Vi har inte så mycket annat att göra här. Tiden är på vår sida nu under semestern, säger Stiina.

Annons


Nils Palmeby

nils.palmeby@gd.se

Fakta

Skivor

Alla Tiders Skivhandel

Öppet: Måndag-fredag: 10-18, lördag: 10-14

Söders Pryl och Skivbörs, Södermalmstorg 2

Tisdag-Fredag: 11-18 och lördag 11-15

Gefle Record Store (stänger snart)

Öppet: Måndag-fredag 12.00-18.00, lördag 12.00-15.00

Med reservation för att öppettiderna kan variera då flera av butikerna drivs på hobbybasis.

Har vi glömt någon butik? Hör av er till redaktionen!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan