Annons

Annons

Annons

Ombytlige Sir Tom på besök

Han har sålt över 100 miljoner skivor och har en lång och brokig karriär bakom sig.

Text: 

Idag ställer sig den 71-åriga Sir Tom Jones på Furuviksparkens scen och ska slå en brygga mellan de olika perioderna i sin karriär.

Det blev mycket skriverier i pressen förra året när ett mejl från vicepresidenten på Tom Jones skivbolag Island Reords läckte ut där han hånade den walesiska sångarens nya album "Praise & Blame". Albumet är en tydlig brytning mot hans tidigare material med lågmälda versioner av gamla gospel- och bluessånger. "Jag har precis lyssnat på albumet och undrar om det är ett sjukt skämt? Vi investerade inte en förmögenhet i en etablerad artist för han skulle leverera tolv sånger från den allmänna bönboken", skrev han till en medarbetare. Mejlet gick inte direkt hem hos Jones och skivbolaget fick be sångaren om ursäkt.

Annons

- Jag ställde skivbolaget till svars och frågade vad det hela handlade om; vem är den här snubben? Jag vet inte vem det är, men jag fick reda på att han är någon kille som skriver under fakturor eller något liknande. Han jobbar inte på den kreativa sidan av skivbolaget för de står bakom albumet till 100 procent, men det vet folk inte om, sa Tom Jones till den walesiska tidningen Western Mail.

Annons

Vissa cyniker anklagade hela affären med det läckta mejlet för att vara ett smart PR-trick iscensatt av skivbolaget för att ge Tom Jones nya skiva stor medial uppmärksamhet. Om så var fallet har tricket lyckats. I alla fall i Gävle. Magnus Bergström på Alla Tiders Skivhandel menar att walesarens nya musikaliska inriktning gjort att han har fått upp intresset hos en ny grupp av skivköpare som tidigare fnyst åt hans musik.

- Jag sålde fruktansvärt bra av hans senaste skiva. Det var ju en helt ny stil av blues och gospel och ett steg bort från schlagerpopen. Den har fått en helt annan publik än hans tidigare grejer. Nu är det personer som vanligtvis är inne på blues och country som köpt den. De rynkade på näsan först men när jag spelat låtarna för dem så har de köpt skivan direkt, säger Magnus Bergström som själv säger sig tillhöra de som står ut med hans tidigare produktion också.

Hans Fröberg på Söders Skiv- och Prylbörs har uteslutande hand om begagnade skivor till skillnad mot Alla Tiders Skivhandel. Han märker inte av något större intresse för Tom Jones äldre alster i Gävle.

- Han känns ganska ljum idag när det gäller skivförsäljning. Jag känner inte av någon efterfrågan på hans album. Jag är ju i ett litet annat läge eftersom jag bara har hand om begaganade skivor. Men de exemplar jag får in ställer jag direkt i tiokronorsbacken och inte ens där blir de sålda. Det kan hända att någon får syn på en platta och köper den av nostalgiska skäl men ingen kommer in i affären och frågar efter hans musik, säger Hans.

Annons

Annons

Tom Jones har haft en lång och brokig karriär sedan han slog igenom i mitten av 60-talet har han hoppat mellan bland annat schlagerpop, country, soul, blues och rock. Spännvidden i hans musikaliska katalog kan både ses som en styrka och en svaghet. Någon stor låtskrivare han han aldrig varit. Magnus och Hans är överens om att det är som underhållare han har haft mest inflytande.

- Jag vet inte hur stor påverkan han har haft på musikhistorien och kan inte peka på att han har betytt så väldigt mycket. Men han har i alla fall alltid varit en lysande underhållare. Han känns fräsch, har en massa energi och gör bra scenshower. Jag såg en live-dvd som var kanon. Det är tråkigt att jag inte är i Gävle ikväll för då hade jag åkt till Furuvik, säger Magnus.

- Han har väl inte varit någon nydanande artist eller gjort något större avtryck i musikbranschen. Men han är en entertainer som alltid gett järnet på scen och jag har all respekt för honom som pålitlig, hårt arbetande artist som alltid har levererat. Framförallt har han varit en manlig sexsymbol som fått kvinnorna att slänga upp trosorna på scen, säger Hans.

Kommer du att gå och se honom i Furuvik?

- Jo, jag ska åka ut imorgon och kolla på honom. Vi har säsongskort och han är en legend och ikon så det är klart att man gör det, säger Hans.

Tom Jones spelar förutom i Gävle även i Helsingborg (i går) och i Luleå (lördag).

Annons


Johanni Sandén

johanni.sanden@gd.se

Fakta

Fakta/Tom Jones

Fullständigt namn: Thomas John Woodward.

Smeknamn: Tjuren från Wales.

Född: 7 juni 1940 i Treforest, Wales.

Bor: Los Angeles och London.

Yrke: Sångare och skådespelare.

Slog igenom: 1963 med odödliga hiten "It's Not Unusual".

Aktuell: Med en kort Sverigeturné på tre datum varav ett av dem är ikväll i Furuviksparken.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan