Annons

Annons

Annons

Gävle

I kväll spanar GW efter Annelis mördare

I kvällens avsnitt av TV-serien Sommarmord söker Leif GW Persson ledtrådar till det olösta mordet på Anneli Zetterholm i Gävle 1988.

I höst går Gävlepolisen återigen igenom utredningen till det 23 år gamla mordet.

– Om vi hade haft den teknik vi har i dag, då hade vi nog löst det, säger Anders Samuelsson, chef för roteln för grova brott i Gävle.

I slutet av juni var kriminologiprofessorn Leif GW Persson i Gävle för att titta närmare på omständigheterna kring mordet. Det berättade förstås Gefle Dagblad om då. Leif GW Persson granskade bland annat artiklar i Gefle Dagblads arkiv och undersökte omgivningarna på Norrlandet, där Anneli Zetterholms kropp hittades.

Natten till lördagen den 5 juni 1988 försvann 24-åriga Anneli Zetterholm spårlöst på väg hem från krogen Fontaine i centrala Gävle. Drygt en vecka senare, den 12 juni, hittades hennes kropp på ett hygge på Norrlandet. En 30-årig Gävlebo, med blod både på kläderna och i sin bil, misstänktes och åtalades senare. Varken mordplats eller mordvapen kunde dock bestämmas och i början av september 1991 ogillades åtalet i brist på bevis.

Annons

Leif GW Persson hittar en del frågetecken. Bland annat ifrågasätter han det tidsschema som ritats upp och tycker inte att det går ihop.

Annons

– Jag tycker att det är bra att han lyfter fram det, sen hur de kommer att vinkla det i TV, det vet jag inte. Leif GW Persson har ju en oerhörd erfarenhet och stor kunskap. Att han ofta kritiserar polisens arbete är ju lite hans sätt att marknadsföra sig. Vissa gånger har han ju rätt, säger Anders Samuelsson.

Han är inte med i kvällens program.

– Nej, tyvärr hade jag semester då, men det är mitt arbetsrum GW använder och går igenom utredningen i.

När polisen i höst återigen granskar mordet på Anneli Zetterholm kommer bland annat DNA-spår som testats för 20 år sedan att testas på nytt, med förhoppningen att tekniken kommit så långt att resultaten leder vidare.

– Det har ju hänt väldigt mycket med tekniken och DNA i dag är ett oerhört bra hjälpmedel i utredningar. Samtidigt får man vara försiktig och inte prova för mycket så att spåren förstörs.

Han vill tro på en lösning av fallet.

– Man måste förstås vara realist, men jag är optimist. Gör vi allt rätt så finns det en liten möjlighet. Det är så många drabbade som fortfarande lever i ovisshet; anhöriga, vänner och bekanta. De behöver få sätta punkt.

Han var 1988 inte med och utredde mordet, men som Gävlepolis minns han händelsen väl.

– Jag var med som hundförare och letade efter vägen. Man grubblade och funderade mycket. En ung tjej som bara försvinner sådär... och sen när hon hittades i skogspartiet... Det kändes för jävligt alltså. Vem har rätt att göra så? Man blir påmind hela tiden om de där fallen som vi inte löste. Men nu kanske vi kan lösa Annelimordet. Jag vill tro det.

Leif GW Persson


Sofia Öhlander

sofia.ohlander@gd.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan