Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Öga mot öga med barndomsidolen

Äntligen får jag stå öga mot öga med min barndomsidol Pandora. Efter att ha missat henne flertalet gånger i uppväxtstaden Göteborg får hon mitt hjärta att smälta på Harrys i Gävle.

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Pandora ställer okonstlat upp på bilder och signerar skivor åt sina fans efter spelningen.

Annons

Pandora försvann ur det svenska mediebruset i Sverige mot andra halvan av 90-talet. Hon erövrade Japan och är i dag omåttligt populär i Finland, Baltikum och Ryssland. Dags för en välförtjänt comeback i Sverige efter tråkiga motgångar. Nya skivan ”Head Up High” har några riktigt starka låtar som ”You Woke My Heart” och ”Why (Magistral)” där hon tillsammans med lettiska Stacy sjunger på ryska.

Annons

Eftersom jag hörde Pandora första gången 1993 blir jag gladast ikväll av att höra ”Come On And Do It” i originalversion. ABBA-ballad covern ”One Of Us” får också vara ifred från uppfräschning. Däremot har de största hitsen ”Trust Me” och ”Don’t You Know” fått en kraftigt moderniserad basförstärkning. ”Tell The World” framförs i någon slags reggeatontappning. Det funkar ändå bra på en klubb 2012. Jag förstår Pandora. Hon måste anpassa sig efter tidens trender och utvecklas.

Annons

Pandoras sound av idag är inte allt för långt från rumänska scenen med artister som Vika Jugalina och Edward Maya, Akcent och Inna. Medryckande poppig kommersiell dansmusik, som någonstans har sina rötter i 90-talseurogebiten.

Pandora gör en oväntat lång konsert där hon till och med lyckas klämma in ”You Shook Me All Night Long” med AC/DC. När hon plockar fram en akustisk gitarr och spelar ”Sweet Child o’ Mine” blir det också extremt tydligt hur gudabenådad röst Pandora har. Jag trodde aldrig att jag skulle njuta av att höra denna lägereldsplåga. Pandora ger ett genuint intryck. Hon är en sann artist som både kan erbjuda smärta och djup med sin stämma, trots att hon rör sig i en genre som inte hymlar med att vara säljande.

Genom åren har jag stjärnögt samtalat med Basic Element efter återföreningsspelningar. E-Type och Look Twice har förvånat fått signera sina gamla vinyltolvor från nittiotalets första hälft. Pandora tar priset som den genomtrevligaste av dem alla.

Pandora är till och med så punk att hon säljer sin senaste skiva själv efter konserten, signerar och ställer upp på bilder och kramar. Det är sällan man ser en artist med tolv album som sålts i miljonupplagor på sitt samvete, vara så okonstlat ett med sina fans. Hoppas du läser det här Eric Saade.

Annons

Hon är en sann artist som både kan erbjuda smärta och djup med sin stämma, trots att hon rör sig i en genre som inte hymlar med att vara säljande.


Nils Palmeby

nils.palmeby@gavenyhetsbyra.se

Fakta

PANDORA

Harrys

fredag

Betyg: 5 av 6

Annons

Annons

Till toppen av sidan