Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Trådlöst kräver också energi

Att trådlös teknik, till exempel mobiltelefoni, kräver mycket energi är det få som tänker på.

Vi ska minska vår energiförbrukning och utsläppen av koldioxid, ändå är det inga ansvariga som tar upp att trådlös teknik är resurskrävande och bidrar till uppvärmningen av vårt klot.

Cirka 50 procent av operatörernas driftskostnader utgörs av kostnader för energi och det är kylningen av basstationerna som slukar mest energi. Cirka två procent av de globala koldioxidutsläppen kommer från telekomindustrin, (lika mycket som flygindustrin). År 2008 uppskattades koldioxidutsläppen från basstationer och tillhörande utrustning till 24 miljoner ton!

Annons

Annons

Av elförbrukningen inom EU står utrustning och tjänster inom informations- och kommunikationsteknik för cirka åtta procent och orsakar ungefär fyra procent av koldioxidutsläppen.

Livslängden på elektronik är kort, den blir snabbt omodern. Telenätet ska ersättas av så kallad fast mobiltelefoni – en teknik som troligen är uttjänt om fem-tio år och måste ersättas av ny.

Transporter av elektronik, ny såväl som gammal, ökar i en allt snabbare takt. År 2009 uppgick pall-lastat gods till cirka 42 miljoner ton och en stor del av detta var elektronik.

I en värld har begränsade naturresurser och detta är ett resursslöseri. Vem bär ansvaret för konsekvenserna då detta får fortgå? Om politiker eller andra, i ledande position, inte gör det, vem gör det då?

Jan B

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy