Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Magasinen ska få nytt liv

Flera gånger har det varit snubblande nära att en detaljplan över magasinsområdet på Alderholmen klubbats igenom. Av olika anledningar har planen fallit i sista stund. Men inom det närmaste året ska det hända saker.

Svedinger Fastigheter AB:s magasin på Norra Skeppsbron.

Annons

Att magasinen på Alderholmen är en kulturskatt råder det väl ingen tvekan om. Speciellt det sista magasinet på Norra Skeppsbron är av stort kulturhistoriskt värde eftersom magasinet, som byggdes 1870, stått i stort sett oförändrat sedan dess. Området har charm och karaktär, och dessutom ligger det nära järnvägsstationen vilket är en fördel för många av fastighetsägarna.

Elisabet Jonsson, chef för Samhällsbyggnad Gävle, har varit med i planeringen för området sedan 2000.

– Då var alla överens om att magasinen skulle gå först.

Så blev det alltså inte. Bland annat kom Gävle Strand och Valbo Köpstad före. Magasinent fick stå tillbaka. Ett av problemen var att Gävle kommun äger marken i området medan själva magasinen har en rad olika ägare. Det har helt enkelt varit svårt att enas och komma överens om olika lösningar. Men hela tiden har planerna varit att några av magasinen ska byggas om till bostäder.

Annons

Annons

– Vi kan inte utmana Gevalia. De måste kunna ha sin verksamhet kvar. Så har vi bullret från Fältskärsleden, berättar Elisabet Jonsson och pekar på kartan vilka magasin som kan göras om till bostäder.

2003 var ambitionen att bygga om gatorna för att få ett trivsamt stråk, men fastighetsägarna ville inte vara med och betala. Politikerna lade detaljplanen på hyllan. Området ansågs inte moget.

– Men nu är det en del nya fastighetsägare som ser potentialen i området och vill förvalta fastigheterna.

Trots att detaljplanen inte klubbats har arbetet med området fortsatt. Bland annat har kommunen haft möten med Diös som i sin tur kände till industriområdet Knäppingsborg i Nyköping. För ett år sedan åkte fastighetsägarna och representanter från kommunen dit på studieresa.

– Där hade de kaféer, blomsterhandel, inredningsbutiker och så vidare. Men de har en enda fastighetsägare.

Mötena med gruppen av magasinsägare har fortsatt och kommunen har bland annat anlitat Gävles förre centrumutvecklare, Arne Nedstam. Frågan har kretsat kring vad alla kan tänka sig för verksamhet.

– Målet är bostäder, fler servicebutiker, attraktiva kontor med klass i unik miljö och så ska vi komma överens om parkeringarna. Kulinartomten där Kockens låg tidigare har köpts in av kommunen och den är tänkt som parkering. Det är viktigt att området känns tryggt.

Annons

Något underlag för större butiker finns inte eftersom det inte bor så många i området. I stället handlar det om små steg framåt och kommunen måste hela tiden ha i åtanke att fastighetsägarna inte har så stora resurser. De tidigare planerna på fashionabla gator och promenadstråk i olika nivåer har därför skrotats.

Annons

– Vi är beredda att ompröva samfinansieringen men nu är vi inne på en lägre nivå för att det ska hända något. Vi vill att något konkret ska ha hänt inom ett år och vi vill ta ett större grepp inom fyra-fem år. Men vi måste känna att fastighetsägarna vill, säger Elisabet Jonsson.

– Vi vill att något konkret ska ha hänt inom ett år, säger Elisabet Jonsson chef för Samhällsbyggnad Gävle, om magasinen på Alderholmen.


Moniqa Swälas

moniqa.swalas@gd.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy