Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Gävle kan få ny stadsfest

Ockelbobon Krister Ederth vill starta en stadsfest på Söder i Gävle.

Om allt går enligt planerna kan det bli premiär redan i sommar.

– Men det är långtifrån klart än, poängterar han.

Krister Ederth

Annons

Krister Ederth är för många känd som general för Ockelbo Marknad som utvecklats till en succé med hundratusentals besökare sommar och vinter. Men föreningarna som arrangerar marknaden har ingenting att göra med den stadsfest som han nu vill dra igång i Gävle.

– Det är helt och hållet mitt eget projekt, säger han.

Än vill han inte berätta så mycket om planerna eftersom det fortfarande är oklart om det kommer att gå ihop ekonomiskt. Polisen ska också ge sitt tillstånd.

Annons

– Just nu gör jag en säkerhetsanalys i samråd med vaktbolag och polis, säger Krister Ederth.

Av ansökan som han skickat in till polisen framgår att det handlar om en stadsfest med marknad, tivoli och artister. Tanken är att det ska pågå mellan den 31 juli och 3 augusti i år, från klockan tio på förmiddagen till ett på natten.

Ytan som Krister Ederth vill ta i anspråk sträcker sig från Rådhustorget till Södermalmstorg. Det finns dock inga planer på att spärra av området och ta betalt för inträde.

Annons

För fem år sedan gick Gävle Cityfest i graven. Men Krister Ederth är noga med att betona att det inte handlar om att återuppliva cityfesten. Även om den säkert är saknad av många var den också förknippad med en hel del stök.

– Det här blir något helt annat, en folkfest för alla åldrar. Det kommer bara att finnas ett enda restaurangtält med alkoholservering, säger han.

Men han har ändå samtalat med förre cityfestgeneralen Thomas Gavlén för att få en del tips.

Polisen ska nu ta ställning till Krister Ederths ansökan.

– Det är ytterst ovanligt att vi säger nej, men naturligtvis finns risk för fylla och bråk. Därför vill vi ha en dialog kring säkerheten, säger Rolf Sundqvist, tillförordnad områdeschef för polisen i södra Gävleborg.

Beroende på hur många ordningsvakter och poliser som anses behövas kan kostnaderna för arrangören skena iväg.

Inger Schörling, MP, är ordförande i kommunens tekniska nämnd som ansvarar för vägavstängningar och yttrar sig till polisen när det gäller upplåtelse av offentlig plats. Hon har fått en presentation av planerna.

Annons

– Nu får vi förstås titta närmare på exakt hur det är tänkt. Det är bra om det händer något i Gävle, men vi vill inte ha någon öltältsfestival. En fin familjefest med marknad och annat vore trevligt, säger hon.

Karuseller för stora och små, mat och ballonger, några av många ingresienser på en stadsfest.


Maria Carlsson

maria.carlsson@gd.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan