Annons

Annons

Annons

Ouppklarat kvinnomord

Den 5 juni 1988 försvinner 24-åriga Anneli Zetterholm efter en krogkväll. Åtta dagar senare hittas hennes kropp i skogen på Norrlandet. En person kunde gripas men indicierna räckte inte till fällande dom.

Vid femtiden på söndagsmorgonen den 5 juni försvinner 24-åriga Anneli Zetterholm. Hon har varit på krogen på kvällen och tagit en båttur på natten med en manlig bekant. Hon blev avsläppt vid Södra Skeppsbron och började promenera hemåt mot Riggargatan, Brynäs. Men hon kom aldrig hem.

Tisdagen den 7 juni letar kustbevakningen och polisen i Stenborgskanalen och Inre hamnen men utan resultat. Däremot hittas Anneli Zetterholms plånbok, handväska och några andra tillhörigheter på en industritomt på Lysgatan.

Dagen efter letar polis i helikopter i Gävlebukten och rikslarm går ut. Mängder av människor som rört sig i området hörs. Den 10 juni kopplas rikskriminalen in.

Måndagen den 13 juni hittar några privatpersoner en brun damsko, tre kilometer in i skogen från Bönavägen. Några timmar senare hittar polisen Anneli Zetterholms döds kropp vid Hocksjömossen på Norrlandet. En sko, kjolen och kappan saknas. Polisen kan konstatera att Anneli Zetterholm knivhuggits till döds.

Annons

Annons

Den 7 juli anhålls en 30-årig man som skäligen misstänkt för mordet på Anneli Zetterholm, alltså den lägre graden. Mannen har setts i bil på Södra Skeppsbron under mordnatten. Dagen efter häktas han men nekar. Den bil han hade under mordnatten visar sig vara slaktad.

SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium) meddelar den 20 juli att ett skoavtryck som hittats på industritomten kommer med visshet från 30-åringens sko. Samma sulmönster och storlek är det på ett avtryck vid platsen där kroppen hittades men det avtrycket är inte lika tydligt. 30-åringen medger nu att han varit på industritomten men säger att han ljugit tidigare eftersom han kört rattfull. Anledningen till att han var på industritomten var att han fick problem med bilen.

Den 4 augusti meddelar SKL att det var människoblod i den skrotade bilen och på 30-åringens skjorta men de kan inte avgöra från vem det kommit.

Den 19 augusti åtalas 30-åringen misstänkt för mord. Den 24 augusti inleds rättegången som kommer att bli en ren indicierättegång. Mordvapnet saknas, mordplats saknas och även en del klädesplagg. Men polisen har kunnat visa att 30-åringen och Anneli Zetterholm var vid SP-macken vid samma tid den aktuella natten, 30-åringen har också ljugit på flera punkter men det räcker inte. 30-åringen frias.

Fallet har tagits upp flera gånger i tv och vid flera tillfällen har dna skickats för analys men än så länge utan resultat. Fortfarande finns fragment av blod i ett laboratorium i Uppsala som kan lösa mordet om tekniken förfinas i framtiden.

Annons

I ett otillgängligt område på Norrlandet hittades Anneli Zetterholms döda kropp.

Annons

En 30-årig man grips, misstänkt för kvinnomordet. Det blir ett rent indiciemål men indicierna räcker inte för fällande dom. Mannen går fri och mordet förblir olöst.

I åtta dagar letade polisen febrilt efter den försvunna kvinnan. När hon väl hittades död saknades en sko och några klädesplagg.

Mordet på Anneli Zetterholm är ett av två olösta kvinnomord i Gävle. Fortfarande finns beslag som kan komma att fälla en mördare när tekniken förfinats.


Moniqa Swälas

moniqa.swalas@gd.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan