Annons

Annons

Annons

Annons

”Stadsfesten kan inte floppa”

Han började som rekordung mackägare i Gävle. Nu är han en hockeyälskande eventmakare från Ockelbo. Möt Krister Ederth, mannen som gjorde Ockelbo marknad till en succé och nu ska göra likadant med nya stadsfesten i Gävle.

Krister Ederth hade egentligen tänkt bli byggnadsarbetare. Men han föll från en ställning och slog sig illa. Så han blev säljare och sedan eventmakare i stället.

Annons

Redan när Krister Ederth var 20 år och gjorde lumpen i Gävle hade han en egen affärsrörelse. Han ägde och drev bensinstation som hette Bensinhörnan och låg på Södra Skeppsbron nära den plats där Philipsson sålde Mercedesbilar.
– Jag var en så kallad pirat. Jag jobbade inte åt något större bolag. Jag sålde min bensin för 89 öre litern, 10 öre mindre än de större bolagen tog. Men förtjänsten var större då än i dag.

Han skötte macken samtidigt som han gjorde sin militärtjänst.

Hans bror hoppade in då och då vid behov.

Krister Ederth får en busig och skälmsk blick när han berättar om bondpermisarna han tog för att vara på macken i stället.

– Det här måste ju vara preskriberat vid det här laget. Jag smet från regementet, trädde overallen ovanpå uniformen och tankade bilar, kollade oljan och tvättade rutorna. Så där som man gjorde åt kunderna på den tiden.

Annons

Annons

Krister Ederth är född och uppvuxen i Mohed utanför Söderhamn.

Egentligen hade han tänkt bli byggnadsarbetare när han var ung.

Men en olycka fick honom att tänka om.

– Jag jobbade som byggnadslärling och slog mig när jag ramlade ned från en byggnadsställning. Läkarna tyckte inte jag skulle fortsätta inom den branschen.

Så han sadlade om och började som säljare i en butik i Söderhamn.

Senare flyttade han till Gävle och efter en tid som rekordung mackägare började han jobba som ambulerande försäljare av vitt skilda varor.

– Jag har alltid kört i egen regi, aldrig varit anställd. Bland annat åkte jag omkring mellan Stockholm och Umeå och sålde kläder åt Herrcity i fem-sex år.

Sin blivande hustru träffade han i Gävle. 1978 bosatte de sig tillsammans i Ockelbo.

Krister Ederth blev snart ordförande för Ockelbo IF:s hockeysektion. Ockelbo IF och Ockelbo Basket var det som arrangerade den årligt återkommande marknaden i byn.

– Som ordförande i hockeysektionen halkade jag in på Ockelbo marknad.

Senare började han själv hålla i trådarna och kallas general för evenemanget som nu utvecklats till en av de tio största marknaderna i Sverige med över 100 000 besökare varje sommar.

Vad är hemligheten?

– Marknaden ligger så jäkla psykologiskt rätt i tiden. Den är alltid en vecka efter midsommaren när det är lönehelg och folk fått sin semesterersättning. En sådan här marknad funkar inte på bruksorter som Sandviken. Men i Ockelbo är det årets höjdare och en återvändarträff utan dess like. Många som lämnat Ockelbo kommer tillbaka den här helgen för att uppleva marknaden och träffa gamla vänner och bekanta. För många stadsbor är det en chans att komma ut på landet. Även marknadsföringen har bidragit till att den blivit en sådan väletablerad succé.

Annons

Annons

Tar du med något koncept från marknaden till den nya stadsfesten i Gävle?

– Där blir det annorlunda, i Gävle har vi mycket mat och ett gigantiskt tivoli. Också i Gävle är det mycket knallar, men det blir mer festivalstuk med massor av artister.

Hur kom du på idén att återuppliva den gamla cityfesten?

– Jag var inne i Gävle och hjälpte till under sommarkvällarna i fjol. Då hörde jag folk säga till Tomas Gavlén att nu får du se till att fixa en ny festival. Jag märkte helt enkelt att det fanns ett uppdämt behov av en ny festival och tänkte att vi måste prova att starta den på nytt. Många knallar har hört av sig och vill vara med på tåget.

Varför just i månadsskiftet juli-augusti?

– Då är sista semesterveckan. Först hade vi tänkt ha festen mellan torsdag och söndag. Men vi flyttade starten till onsdag i stället, samma kväll som Gyllene Tider spelar på gasklockorna. Vi ska ha förfest, sen går folk till konserten och återvänder sen för efterfest.

Förra cityfesten bar sig inte ekonomiskt, vad säger att det går bättre nu?

– Vi kommer inte alls att ha samma kostnader den här gången. Inte samma utgifter för bevakningen till exempel. Vi kommer bara ha ett öltält: Vid slottstorget.

Vad händer om stadsfesten blir en total flopp?

– Stadsfesten kan inte floppa. Bara åska och drivis kan göra att det blir en flopp. När jag började arrangera marknaderna i Ockelbo hade jag mardrömmar om att inte en människa dök upp till marknaden, att där var alldeles tomt. Jag kunde vakna upp alldeles kallsvettig om nätterna. Men nu har jag fått rutin och känner mig lugn inför ett evenemang.

Annons

Vad driver dig att arrangera så här stora event?

Annons

– Livet går på rutin. Men en vecka före vintermarknaden och sommarmarknaden känner jag kickarna. Då är fokus helt på att göra marknaden bra. Likadant blir det inför stadsfesten i Gävle.

Fakta

Krister Ederth

Ålder: 63

Bor: Ockelbo

Född: Mohed utanför Söderhamn

Familj: Änkling sedan sju år, barnen Jesper, 40, och Josefine, 38, fem barnbarn

Yrke: Eventmakare, marknadsgeneral, stadsfestgeneral

Fritidsintressen: Titta på ishockey

Läser gärna: Svenska deckare

Favoritartist: Pugh Rogefeldt, Sören Rydgren

Favoritfilmer: Svenska komedier

Aktuell: Håller i trådarna för nya stadsfesten i Gävle


Roger Wallenius

roger.wallenius@gd.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan