Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Nu är det Stadsfest

(Uppdaterad 14.15) Idag, onsdagen den 31 juli, drar stadsfesten igång. Och gävleborna är förväntansfulla. Det hörs att det här är något de väntat på sen Cityfesten las ner. "Kul att de gör något" tycker många.

Nu märks det på stan att det är fest på gång och bråttom är det i alla hörn. Axels tivoli har dragit in och attraktionerna är på väg att monteras upp.

Annons

"Kul att de gör något" tycker många. På tisdagen stod det helt klart att något är på gång i centrum. Stora tivolivagnar har kört in på gräset vid Slottstorget och knallarna har börjat rulla in. Trafiken leds redan nu bort från festområdet på söder och avspärrningarna blir kvar till och med söndag.

Inom festivalledningen är humöret på topp men tisdagen har varit hektisk.
– Vi är tre och slog av telefonerna vid lunch. Jag åt snabbt på 20 minuter och på den tiden hade jag 41 obesvarade samtal, säger chefen Krister Ederth.
Han tror på en fin stadsfest och redan nu på en fortsättning nästa år.
– Idag har jag haft ett par handlare från söder som frågat om det är ok att flytta ut lite grejer på trottoaren. Och det är det. Så nu ska det sitta någon mitt i en refug och sy.
Nu hoppas han på en rivstart och på att få vädret på sin sida.

Annons

Annons


Den nya scenen byggs upp mitt på Hamiltongatan med närkontakt till mattälten och öltältet i Slottstorget - festens enda. Här ligger restaurangområdet där man kan få trerättersmeny och här finns också en mindre scen där Gävletrubaduren Kent Kierna, Clara Hagman, från Idol, och Gävlebandet Partypistolerna står för musiken tillsammans med en dj.
Men det är på stora scenen som Louise Hoffsten, Zara Larson och Hep stars ska kliva upp.


På onsdagskvällen spelar Trouble boys rock´n´roll.

På torsdagen spelar Gary Pimich, klockan 20 är det Hep stars. Fredagsprogrammet är mer fulltecknat med Gävleprofilen Jimmy Nordin med gitarr, danspop med Mange makers, välkända Louise Hoffsten och Halifax team. Två dagar i rad kör Helges vid 13. 00.


På lördagen går starten vid kl 15 med dragspelaren Sören Rydgren från Gävle och sedan unga Zara Larson som slog igenom med sin låt "Uncover". Efter Pointless Hour från Gävle avslutar 60-talsbandet Gungfly.


Bland knallarna på Södra Kungsgatan finns också ett 25-tal matvagnar med allt från libanesiskt till afrikanskt-också langos förstås. Festledningen har bokat 20 ordningsvakter och 15 poliser som ska jobba på kvällarna.

Fakta

Så går bussarna

Extrabussar under onsdagen:
Ungefär var 20:e minut mellan kl 18 och kl 20 går det bussar från Rådhustorget (hållplats F) direkt till Gasklockorna. De körs utöver linje 14.
Efter Gyllene Tiders konsert kör två extrainsatta bussar mot Rådhustorget igen.

Nattbussar:
Onsdag och torsdag natt förstärks linjerna 1, 2, 3 och 4 med en extra tur i vardera riktningen. Alla avgår från respektive linjes hållplats vid Rådhustorget kl 00.20.

Ändrad färdväg på söder:
Trafiken stängs av på flera ställen på söder under statsfesten och a l l a bussar kör då en annan väg. Tillfällig rutt är Norra Strandgatan - Muréngatan - Brunnsgatan och vice versa. Det betyder att hållplatserna Stadsbiblioteket och Södermalm dras in.

Annons

Annons

Fakta

Uppdaterad spellista Stadsfesten

Stora scenen:
Onsdag:

21.00 Trouble boys

Torsdag:

13.00 Helges

16.00 Lasse Sigvardsson

18.30 Gary Pimich

20.00 Hep Stars

22.00 Da Buzz

Fredag:

13.00 Helges

15.00 Jimmy Nordin

17. 00 Mange Makers

19.00 Svensktoppen

20.30 Louise Hoffsten

22.00 Halifax team

Lördag:

15.00 Sören Rydgren

16.00 Studio 56

18.00 Zara Larson

20.00 Pointless Hour

22.00 Gungfly

Scenen i öltältet vid Slottstorget:
En dj spelar men trubaduren Kent Kierna och Clara Hagman, känd från Idol, dyker upp ibland varje kväll

Onsdag och torsdag kväll:

Gävlebandet Partypistolerna

Bettan Hedblad, 55+, habiliterare, Gävle:– Ja, det är kul att de gör något och jag har saknat Cityfesten. Det var så väldigt stort, det här verkar lite mindre och lite mer lagom. Jag älskar gammal musik och har sett att Hep stars ska komma. Och sen gillar jag att bara titta på folk och ta en öl.

Bengt-Olov Elofsson, 83 år, pensionär, Gävle:– Ja, det är bra att det rör sig lite på stan. Jag brukar köpa svartpeppar och lite av varje av knallarna. Men det får vara på dagen för man törs inte gå ut efter mörkret nu när man börjar bli äldre. Det skulle vara flera poliser ute som patrullerar.

Carina Engström, 50+, habiliterare, Gävle– Absolut! Jag har saknat Cityfesten. Att prova mat från olika kulturer tycker jag nästan är det bästa. Vad det är för artister visar sig väl när jag kommer ner. Jag har sett att Zara Larson ska komma och henne lyssnar jag gärna på.

Daniella Björn, 19 år, servitris, Gävle:– Nej, tyvärr. Jag jobbar på café som har öppet hela tiden men jag hade velat gå. Vad det är för program har jag ingen aning om. Det enda jag är intresserad av är att åka karusellerna, helst Virvelvinden. Och så hänga i öltältet. Men jag slutar vid midnatt så jag kanske kan gå ut lite.

Annons

Andreas Backström, 29 år, lärare, Gävle:– Nej. Det är min sista lediga helg så jag har ingen lust att springa på stadsfest och äta langos. Jag bor alldeles vid Slottsparken och är mest orolig för att jag inte får sova om det blir högljutt. Jag hoppas i alla fall det blir bättre än Cityfesten för den gillade jag inte.

Ing-Mari Jonsson, 84 år, pensionär, Gävle:– Ja, jag ska gå ut på dagen och äta. Tycker det är jättebra att det händer något. Jag bor häruppe på Söder så jag bor nära. Jag har saknat Cityfesten och skulle gärna se Louise Hoffsten och Zara Larson som jag sett på tv.

Annons

Här, mitt i gatan, ska stora scenen byggas upp där allt från Louise Hoffsten till Zara Larson och Hep stars lockar.

Nu märks det på stan att det är fest på gång och bråttom är det i alla hörn. Axels tivoli har dragit in och attraktionerna är på väg att monteras upp.

"Gävle Stadsfest! Det har banderollerna på stan utlovat ett tag och nu är det äntligen dags.

"Gävle Stadsfest! Det har banderollerna på stan utlovat ett tag och nu är det äntligen dags.

Gator runt festområdet har redan spärrats av.


Lisbeth Schön

lisbeth.schon@gd.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan