Annons

Annons

Annons

Annons

Lägg lamm på grillen

Lammkött på grillen blir underbart gott, gärna med kryddiga tillbehör och massor av grönsaker. Här bjuds tre varianter: lammstek, saftiga kotletter och rustika burgare.

Helgrillad lammstek med grillad aubergine och paprikasalsa är lamm för en gångs skull utan vitlök.

Annons

Lammköttet kommer alltid från unga djur. Det innebär mört kött som inte behöver någon längre tid på grillen. I synnerhet lammkotletter ska bara upp och vända på det heta gallret. Vill man få köttet helt genomgrillat läggs det över på ugnsfolie som läggs på gallret. Där kan värmen dra in utan att det blir bränt.

Torra kryddor och ingen oljig marinad är ett annat bra tips för att kunna koncentrera sig på grillning i stället för brandbekämpning. De grillade lammkotletterna bjuds med en kryddig tomatsås som innehåller paprika och bacon. Såsgrunden hämtar vi från en vanlig chilisås, den som ser ut som ketchup men är starkare. Snabbt, enkelt och mycket gott.

Annons

Annons

Lammstek på grillen är hur enkelt som helst. Köttet behöver bara gnidas in med salt och peppar. Tryck in en stektermometer i köttet och bryn det runt om på grillen. Sedan vidtar en långsam grillning på folie och under lock. Ventilera klotgrillen så glöden inte slocknar. När termometern visar 70 graders kärntemperatur är det helt genomgrillat. Vill man ha mer rosa kött avbryts grillningen strax efter 60-62 grader. Oavsett stekgrad måste köttet ges tid att mogna innan det skivas upp. Är man för snabb med kniven tappar köttet vätska och blir torrt och trist.

Hamburgare från grillen är alltid uppskattat. Här i en rustik form med rostat surdegsbröd i stället för hamburgerbröd. Grillar man lammburgarna försiktigt blir de så saftiga att de klarar sig med enbart grönsaker. Vill man ha dressing är en lätt variant med matlagningsyoghurt, curry och blekselleri ett fräscht alternativ.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Det tar ungefär en timme att grilla en benfri lammstek på kolgrillen. Folie mot glöden gör att steken inte bränner.

Lammkotletter gillar kryddor och här öser vi på med röd paprika, chili, lök och bacon i en välkryddad tomatsås.

Annons

Annons

Till toppen av sidan