Annons

Annons

Annons

Sandviken

Föräldrarna vill ha svar om Tallkottens förskola

GD har tidigare berättat att barnen på Tallkottens förskola fick evakueras. Lukten på förskolan orsakade huvudvärk och halsirritation hos både barn och personal. Nu har föräldrarna fått nog och skrivit ett brev till förskolechefen och föreslår åtgärder, men kräver också svar.

– För mig är det bara förtvivlan att vi har haft barnen i en cancerframkallande miljö, säger Sara Masser, talesperson för föräldrarna.

I ett tre sidor långt brev beskriver föräldrarna, genom Sara Masser, som har blivit en talesperson, frustrationen. I brevet beskriver de sin skepsis till den plötsliga stängningen.

"Vi blir skeptiska när ni säger att det inte är farligt och ändå beslutar er för att stänga avdelningen Violen så snabbt. Helt plötsligt var det väldigt bråttom."

– Vi fick inte veta någonting efter sommaren, men plötsligt kom beskedet att det skulle stängas. För mig är det bara förtvivlan att vi har haft barnen i en cancerframkallande miljö och sedan är det vi föräldrar som drabbas genom att vi måste köra barnen in till Sandviken, säger Sara Masser.

Avdelningen Violen, skulle ha renoverats i somras, men det blev det inget med, något som Erika Ågren, teknisk chef, förklarar med att det var den mänskliga faktorn

Annons

– Entreprenören gjorde inte vad denne skulle. Jobbet var beställt för att utföras under sommaren, men det gjordes inte.

Annons

För Sara Masser, och fler föräldrar med henne, innebär förändringen att det blir flera resor fram och tillbaka mellan Järbo och Sandviken.

– Jag måste åka från Järbo till Sandviken för att lämna min son på Västanbyns förskola och sedan tillbaka till Järbo för att jobba och sedan in till Sandviken för att för att hämta efter jobbet. Det är ett enormt flängande.

Brevet som Sara Masser har skickat till kommunens förskolechef, Anita Persson, innehåller flera krav som föräldrarna vill ha uppfyllda. Det handlar bland annat om att få garantier att det ska finnas nya lokaler inom tre månader, att barnen ska erbjudas läkarundersökning och reducerad dagisavgift som kompensation.

Sara Masser säger dock att det inte finns några större förhoppningar om att få igenom kraven och beskriver tonen från kommunen som att "det är bara att gilla läget".

– Situationen är ohållbar och vi vet inte vart våra barn ska vara efter jul och det är det minsta kravet vi kan ställa. Alla föräldrar känner panik, stressen över att köra från Järbo till Sandviken på isiga vägar.

Anita Persson säger till GD att man arbetar med att formulera ett svar på brevet.

– Vi skickar ut det till helgen. Vi kommer informera om hur vi jobbar och tänker. Men jag har inga svar på föräldrarnas andra frågor. Jag ansvarar för den pedagogiska verksamheten och ansvarar inte för inomhusmiljön. Jag kan inte ge några besked om någonting.

Annons

Annons

Erika Ågren, säger dock att man jobbar med att ta prover på Tallkotten och lägger samtidigt upp en tidsplan för att kunna informera föräldrarna.

– Jag har begärt en fullständig utredning på lokalerna. Men vi måste invänta provsvaren.

Sara Massers barn Ida, 5 år, Ludvig, 3 år och Alfred, 7 år, fick alla plötsligt sluta på Tallkotten i Järbo. Nu agerar Sara Masser talesperson för alla barnens föräldrar och har skrivit ett brev till kommunen.


Niklas Sundin

niklas.sundin@gd.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan