Annons

Annons

Annons

Gävle

"Högre utbildning ger alltid fördelar"

Ska samhällets eller individens behov styra högskolans utbildningsutbud?

Åsikterna gick isär under onsdagens debatt som bland andra Elin Lundgren, S, och Måns Montell, M, deltog i.

Att Högskolan i Gävle är oerhört viktig för länet var samtliga i panelen rörande eniga om.

– Som arbetsgivare är jag ute efter bra kompetens. En liten högskola kan anpassa sitt utbud efter lokala behov på ett annat sätt än ett stort lärosäte, säger Daniel Holback, rekryteringsansvarig på företaget Gefle Testteknik.

– Vi måste minska de fysiska och sociala avstånden till högre utbildning. Det finns mycket begåvning på olika håll i landet som vi riskerar att gå miste om, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbudet SSR.

Annons

Annons

Länets låga utbildningsnivå och höga arbetslöshet är skäl till att regeringen borde ge Högskolan i Gävle fler utbildningsplatser i stället för färre, menar högskolans rektor Maj-Britt Johansson.

– Det viktiga är att skaffa sig en högre utbildning, det ger alltid fördelar i samhället. Vad man utbildar sig till är inte lika viktigt, säger hon.

– För många individer som först bildat familj innebär högskolan en möjlighet att skaffa sig en utbildning i vuxen ålder, säger riksdagsledamoten och socialdemokraten Elin Lundgren.

– Men man måste ha fokus på vad som efterfrågas på arbetsmarknaden också. Det är inte juste att luras in på en utbildning som gör att man inte blir anställningsbar, säger moderaten och kommunfullmäktigeledamoten Måns Montell.


Erik Wikström

erik.wikstrom@gd.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan