Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ny kokbok för hållbart fiske

Glada nyheter för oss som älskar att äta fisk, och som samtidigt är mån om att fisket ska vara hållbart. Blå fisk – hållbara recept för dig som älskar hav är en alldeles ny kokbok som vill fiskarna väl.

Svenska juniorkocklandslaget. Unga, miljömedvetna, hungriga och framåtblickande kockar. En perfekt kombination för att skapa fantastiska recept med miljöcertifierad fisk.Foto: Marine Stewardship Council, MSC

Annons

Boken innehåller recept framtagna av juniorkocklandslaget – alla baserade på MSC-märkt fisk och skaldjur. MSC, Marine Stewardship Council, har tagit fram boken som en del av firandet av sina tio år på den svenska marknaden.

– Boken är en gåva till alla som genom sina val bidragit till efterfrågan på MSC-märkt fisk, och som gjort att MSC fått så stor framgång i Sverige. Vi har hopp om en fortsatt positiv trend både i köken och för livet under ytan, sa Minna Epps från MSC på boksläppet i Stockholm.

– Genom att fiska rätt fisk så kan alla som fiskar göra det med gott samvete och vi kan äta fisken med lika gott samvete, fortsatte Minna Epps.

Kokboken riktar sig både till redan frälsta och dem som vill testa att laga fisk och skaldjur för första gången. Juniorkocklandslaget tillhör den nya generationen miljömedvetna kockar som vill uppmuntra matälskare att välja rätt i köket. Förutom kreativa och varierande fiskrecept innehåller boken inspirerande bilder och en hel del intressant kunskap om fisk och skaldjur. Även kockarna presenteras liksom MSC och hållbart fiske.

Annons

Annons

För sin insats i arbetet med den nya kokboken kniper juniorkockslanslaget MSC:s nyinstiftade hållbarhetspris Årets Guldfisk. Det är ett pris som varje år kommer att tilldelas en aktör inom restaurangbranschen. Aktören ska ha visat ett starkt engagemang för ett sundare hav och bidragit till att förvandla fisk- och skaldjursmarknaden till en mer hållbar marknad. Med priset vill MSC uppmuntra alla framsynta krögare, kockar, och leverantörer till restauranger att bidra till ett hållbart fiske.

På boksläppet bjöd juniorkocklandslaget på några olika rätter som finns med i boken. Bland annat en fiskburgare. Jag har testat att göra samma burgare själv och bjudit familjen på. De blev mycket uppskattade. Så här gör du burgarna.

Detta behövs:

Färska hamburgerbröd, frallor eller pitabröd

Burgaren

400 gr hokifilé, näst intill tinad

1 äggula

2,5 dl grädde

½ dl hackad dill

2 msk ansjovisspad

ströbröd

Dressingen

1 msk dijonsenap

1 äggula

1 tsk äppelcidervinäger

2 dl matolja

1 äpple

2 msk dill

2 msk gräslök

½ tsk salt

Garneringen

1 rödlök

1 kruka krispsallad

Vällagrad ost, gärna Svecia

12 ansjovisfiléer

Så här gör du:

Lägg fiskfiléerna, äggulan, ansjovis och salt i en matberedare. Mixa slätt och tillsätt grädden i en tunn stråle. Mixa snabbt i dillen.

Forma sedan smeten till burgare. Vänd i ströbröd, och stek på medelvärme i ca 5 minuter. Vänd ett par gånger, och låt burgarna därefter ligga 5 minuter till i pannan.

Dressingen gör du genom att först blanda senap, vinäger, salt och äggula i en skål. Vispa i oljan. Först droppvis, och sedan i en tunn stråle. Skär äpplet i små tärningar, finhacka det gröna och lägg allt i dressingen.

Annons

Dela på brödet. Lägg ingredienserna i brödet i följande ordning: dressing, sallad, rödlök, fiskburgare, ansjovis, ost och dressing. Ät och njut!

Annons

MSC blir självklart för alltfler. I butikerna ökar ständigt urvalet av certifierade fisk- och skaldjursprodukter. I förra veckan meddelade livsmedelskedjan Lidl Sverige att de löper linan fullt ut och ställer om hela sitt vildfångade fisksortiment till att bli miljömärkt av MSC.

Igår släpptes nyheten att det första svenska fisket av blåmusslor lever upp till MSC:s miljöstandard.

Blåmusslorna odlas på rep utmed kusten längs Bohuslän och Göteborg. Musslorna skördas året runt och fångsten har som mest varit uppe i 2 500 ton per år. Eftersom musslorna får sin näring genom att filtrera havets vatten och suga i sig plankton krävs varken mat eller kemikalier i odlingen.

Blåmusslan är den vanligaste musselsorten i svenska butiker och de MSC-certifierade musslorna kommer främst att säljas färska inom Sverige.

Moules frites, den klassiska rätten med vinkokta musslor, frasiga pommes frites och aioli, med MSC-märkta musslor. Jo, jag tackar. Recept finns i den nya kokboken. Du kan ladda ner hela boken gratis på www.msc.org/kokbok.

Föreningen Östersjölaxälvar i Samverkan hade sitt första årsmöte i söndags. Mötet ägde rum i Skellefteå. Sedan 2011 har Östersjölaxälvar i Samverkan varit ett nätverk för fiskevårdsområden och andra organisationer som har intresse för laxen i älvarna.

Som förening får Östersjölaxälvar i Samverkan större kraft i sitt arbete. Föreningen blir inte minst en självklar remissinstans när det gäller laxförvaltning och andra viktiga frågor för lax och öring. Jag blev tillfrågad och tackade ja till att sitta i styrelsen för Östersjölaxälvar i Samverkan.

Annons

Föreningens mål är att stärka Östersjöns vilda bestånd av lax och öring. Havs- och vattenmyndigheten och EU har tagit stora steg mot en bättre förvaltning av laxen. Nu gäller det att jobba vidare på den linjen. Vi har stora värden att vinna på en smart laxförvaltning. Det vill Östersjölaxälvar i Samverkan hjälpa till med.

Annons

Fiskerättsägare längs våra åar och älvar, kommuner, organisationer, entreprenörer och enskilda personer som är måna om våra lax- och öringsbestånd är välkommen att bli medlem i Östersjölaxälvar i Samverkan.

Föreningen fick nyligen ett rejält tillskott i kassan. Swedbank stödjer Östersjölaxälvar i Samverkan med 680 000 kronor. Pengarna kommer från bankens sparprodukt Sverige Etik Östersjölaxen, och utgörs av courtageavgiften som kunderna betalat när de köpt produkten.– Föreningen har verkligen fått en smakstart med möjligheter att fördjupa och bredda vårt arbete ytterligare för att stärka både organisationen och älvarnas och åarnas laxstammar, säger föreningens ordförande Thomas Johansson, Kåge.

Bernt Moberg

Fiskburgare med en tydlig touch av ansjovis. Mycket god.Foto: Marine Stewardship Council, MSC

Thomas Johansson från Kåge, här med en fin öring från Kågeälven, är ordförande i Östersjölaxälvar i Samverkan. Tillsammans blir laxälvarna starkare. Föreningen kommer att höja verkningsgraden i arbetet mot ett värdefullare laxfiske. Foto: Jonas Östensson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy