Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Hon är för gammal för högskolestudier

Ingela Ögren vill högskoleutbilda sig till medicinsk sekreterare. Problemet: Hon får noll kronor i studiemedel. Anledningen: Hennes ålder.

Ingela Ögren, 55, anser att det inte är möjligt för henne att utbilda sig utan ekonomiskt stöd.

Annons

"Det ska löna sig att utbilda sig" är en vanlig slogan som hörs inom politiken nu för tiden. Ingela Ögren i Forsbacka vill utbilda sig men känner sig stoppad från att göra det. Centrala studiestödsnämnden, CSN, erbjuder lån och bidrag till studerande upp till 54 års ålder men där tar det stopp.

Gränsen kommer visserligen att höjas den 1 juli i år till 56 år men för Ingela Ögren innebär det ändå ingen hjälp då hon fyller 56 år nu i april.

– Jag vill så gärna utbilda mig till medicinsk sekreterare men om jag inte får någon form av ekonomiskt stöd är det omöjligt för mig att ha råd till utbildning, säger hon.

På CSN:s hemsida står det att anledningen till att det finns en övre åldersgräns är för att "det inte ska bli för jobbigt för dig att betala tillbaka ditt lån. Eftersom du ska betala tillbaka det under ett förhållandevis litet antal år."

Annons

Annons

För närvarande går hon på A-kassa men i sommar tar stämplingsdagarna slut och aktivitetsstöd från försäkringskassan väntar.

Hon har hört av sig till Arbetsförmedlingen om ekonomisk hjälp till utbildningen men fick svaret att eftersom den var CSN-berättigad kunde de inte hjälpa henne.

Det innebär att hon inte har rätt till finansiering från Arbetsförmedlingen eftersom hon kan få det av CSN och det ekonomiska stödet från CSN uteblir då hon anses för gammal.

– Jag har fastnat i ett moment 22, säger hon.

Charlotte Humling, arbetsförmedlingschef på Arbetsförmedlingen i Gävle, säger via mail att hon inte har någon kommentar i det specifika fallet.

– Men det kan ju vara så att det yrke hon vill utbilda sig inom finns upphandlat hos oss men då handlar det om att olika arbetssökande har möjlighet efter vår bedömning att ha tillgång till olika utbildningar, säger Charlotte Humling.

Ingela Ögren beskriver sig själv som en envis kämpe som aldrig ger upp. Förutom att höra av sig till sitt fackförbund IF Metall och landstinget om de kunde hjälpa henne har hon även skickat ett mail till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M).

Av de förstnämnda fick hon ett enhetligt nej och av arbetsmarknadsministern har hon än så länge inte fått något svar. Hon har ingen högskoleutbildning sedan tidigare. Hon hade en fast anställning på Ericsson i 25 år innan fabriken stängde för fyra år sedan och hade fram till dess aldrig sett något behov av det.

Annons

Hade de kommande reglerna från i år införts tidigare hade hon dock haft möjlighet att få studiestöd då. Sedan Ericsson-tiden har hon varit arbetslös, med undantag för några ströjobb, och såg utbildningen som en chans att på nytt ta sig in i arbetslivet.

Annons

– Det känns ju bedrövligt att jag anses för gammal. Jag har minst tio år till att ge i arbetslivet. I stället för att slå undan benen på mig borde de väl satsa på mig?

Fakta

CSN:s åldersgränser (från 1 juli 2014):

Det finns ingen undre åldersgräns för att få studiemedel när du studerar på högskola, universitet eller annan eftergymnasial utbildning.

Bidragsdelen kan du få till och med det år du fyller 56 men rätten att låna begränsas redan från det år du fyller 47.

Antalet veckor du kan få studielån minskar successivt från det år du fyller 47.

Källa: www.csn.se


Fredrik Selgeryd

fredrik.selgeryd@gd.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy