Annons

Annons

Annons

Gävle

Bläckfiskpizzan höll Anders kvar i Mästerkocken

För tredje gången fick Anders Östblom stå i en elimineringstävling – och hans chansning på en pizza gick hem.

– Jag är jätteimponerad av resultatet, sa jurymedlemmen Anders Dahlbom.

Gävlebekantingen fick mycket utrymme i kvällens avsnitt. I den första tävlingen skulle deltagarna laga mat åt 100 elever på en av Stockholms största skolor på Södermalm.

– Skolmat är ett väldigt intressant ämne, hoppas att vi kan göra någonting kul åt ungarna, säger Anders Östblom.

Han blev utvald som lagledare för det blå laget. Utmaningen blev att laga en fiskgratäng till de hungriga skolbarnen. Lagen fick tolka det hur de ville under de två timmar de hade på sig.

– Vi ska göra en fiskgratäng med gott mos, en god sås och några grönsakstillbehör. Jag kommer att göra små bröd, grissinis eller något liknande.

Ett tag hade Anders lag en idé om att göra en soppa till förrätt, men de fick tänka om.

Annons

– Vi hoppar över den, det kommer inte att fungera. Det finns inget att hälla upp den i och det finns inte plats i köket, så soppan går bort, tyvärr men så är det.

Annons

Som vanligt blev det tidspress i tävling och mot slutet var det rejält rörig i köket, men Anders Östblom var nöjd med det blåa lagets insats.

– Det blir lite galet ett tag men jag tycker ändå att det är ordning på det viktigaste - potatisen och fisken, sa han.

– Jag tror att vi kommer vinna röster på att en nybakt grissini är med. Det är jättegott och man äter med händerna...jag tror att det kan vara det som gör att vi vinner tävlingen.

Det var barnens röster som avgjorde tävlingen, till skillnad från när det är juryns bedömning som gäller.

– Med barn blir det väldigt ärligt och direkt, det kommer inte sitta och hålla god min om de inte gillar det.

Och det verkade som att Anders lags upplägg var ett vinnande koncept.

– Det var jättegott med det här brödet". "Det är nästan som att vara på restaurang, fast på skolan, sa en av eleverna.

– Jag kommer rösta på det blåa laget, det var jättegott, speciellt potatismoset, sa en annan.

Det blev jämnt i omröstningen, men det blev Anders lag som förlorade.

– Nu är det tredje elimineringen i rad, det här börjar bli lite påfrestande, säger han.

Då kom en överraskning – en av lagets medlemmar skulle slippa risken att röstas ut. Vem det skulle vara avgjordes i en smaktävling där de skulle svara på vilka kryddor det låg i 20 olika burkar.

– Det här är som hemma i mitt kryddskåp, det känns kul. Det gäller att använda näsan mest här, att hålla på och smaka tror jag bara blir jobbigt - dessutom tror jag inte det leder till någonting, sa Anders.

Annons

Annons

– Jag tror att det här kommer gå hur bra som helst, minst 16 rätt.

Anders lyckades pricka in sju rätta svar innan han svarade fel, vilket räckte till en andra plats.

– Usch, slarvfel..inte bra. Nu är det bara att rikta in sig på nästa tävling, sa en missnöjd Anders.

I elimineringstävlingen fick deltagarna göra vad de ville med bläckfisk och juryn ville se starka smaker.

– Jag kommer gör allt för vara bäst, inte bara gå vidare. Jag klantade till mig med kryddorna - det vill jag ha revansch för.

Anders val blev en pizza med "lite spanska smaker", men det var nära att han inte lyckades bli klar med gräddningen.

– Smaker, de kommer dem att få. De kanske inte får den mest frasiga pizzan men den kommer att smaka, sa han i väntat på att få sin dom av juryn.

– Den ser inte ut som den brukar, men den ser ändå ganska okej ut. Det är ingen jättekatastrof, jag kan stå för det. Men hade jag gjort den hemma hos mig hade den varit mycket mer hårdgratinerad.

Det visade sig att han inte behövde oroa sig – pizzan blev varmt mottagen av stjärnkockarna i juryn.

– Den ser fantastiskt ut och precis det här som jag gillar med pizza. Man jobbar vidare efter att ha tagit ut den i ugnen, lägger på något som är stekt och lite plockade örter – den doftar helt fantastiskt, sa Markus Aujalay.

Utan problem klarade sig Anders Östblom kvar i tävlingen. I stället fick 23-åriga skåningen Linnea Lindgren lämna tävlingen.

Planerna på en förrätts-soppa fick skrotas, i stället lades fokus på att bland annat få till en snygg uppläggning med potatismoset.

Annons

Rosmarin, Mynta, Salvia, Spiskummin, Kardemumma, Kanel, Oregano gick bra, men gissningen på Koriander fel – rätt svar var Basilika.

Annons

"Det är ju synd, jag hade gärna briljerat här och fått 17-18 rätt, men det är som det är", sa en besviken Anders efter smaktävlingen.

Anders fick ont om tid i slutet av elimineringstävlingen. "Hade jag satt på ungen direkt hade den varit smällvarm nu".

Botten fick beröm av jurymedlemmen Anders Dahlbom. "Jag tycker att han har lyckats på den korta tiden, jag är jätteimponerad av resultatet".


Andreas Norinder

andreas.norinder@gd.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan