Annons

Annons

Annons

Psykoser kan orsaka våldsbrott

Psykoser kan få annars lugna personer att begå våldsbrott.
Det menar Bengt Eriksson på rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.
– Men de allra flesta är fredliga och inte utagerande. Att de gör någon illa är ovanligt.

Den 28-åriga mannen har sagt att han dödade den 24-åriga kvinnan under natten mot lördagen. Däremot har han inte erkänt sig skyldig till mord.

Brottet har skett i en "okriminell miljö", enligt polisen. Det betyder att varken gärningsman eller offer har begått brott förut.

Av vänner och bekanta har 28-åringen beskrivits som lugn, behärskad och lite tillbakadragen. Han är konstintresserad och ägnar mycket tid åt datorn.

Två dagar innan han dödade kvinnan i sin lägenhet på Nordost citerade han en replik ur filmen American Psycho på sin Facebook-sida. Nu sitter han häktad på rättspsykiatriska kliniken vid Säters sjukhus i Dalarna.

Bengt Eriksson är ställföreträdande verksamhetschef vid rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.

Annons

– Ungefär 40 procent av våra intagna har psykosbakgrund. Men för den skull är det inte alldeles säkert att gärningen är relaterad till det, det kan också handla om missbruk.

Annons

En person som är på väg in i en psykos vänder sig i regel inåt och tappar intresset för omgivningen, menar han.

– Under insjuknandeförloppet drar man sig undan mer och mer, man ägnar sig åt samma saker hela tiden och pratar med väldigt få. När sjukdomen har slagit rot lever man i sin egen värld och då behöver man hjälp av sjukvården, säger Bengt Eriksson.

Enligt honom är våld i kombination med psykos ytterst ovanligt.

– Det är vanligare att man inte kommer sig för att göra någonting alls. Man sitter mest inne och livet bara förflyter.

I undantagsfall kan psykoser utlösa ett våldsamt beteende hos personer som i ett friskt tillstånd inte är benägna att begått brott.

– Man kan få en störd verklighetsuppfattning som gör det svårt att avgöra vad som är hot och inte hot. Röster i huvudet som befaller personen att göra saker kan också förekomma, säger Bengt Eriksson.

Den nu 23-årige man som i våras utförde en grov misshandel vid Konsum Eken berättade själv under rättegången att han hade glidit in i en psykos en tid före dådet. Han hörde röster och trodde att Gud gav honom order att döda.

28-åringen som är misstänkt för mordet på Nordost ska nu genomgå det som brukar kallas för en liten sinnesundersökning. Åklagaren har fyra veckor på sig att väcka åtal mot honom.

Annons

Annons

Den 28-åriga mannen har sagt att han dödade den 24-åriga kvinnan under natten mot lördagen.

Ur tisdagens Gefle Dagblad.


Erik Wikström

026-159629
erik.wikstrom@gd.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan