Annons

Annons

Annons

Annons

Ett flyganfall? Nej, Stuka Party!

Känslan av att äntra Å-krogen denna fredag är ljudmässigt som att gå in på inspelningen av en erotisk film sent 1960-tal.

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Nils Palmeby

Annons

Rikard Sjöbloms orgel och Petter Diamants trumspel bildar en bluesjazzig enhet som jag ofrånkomligen måste jämföra med Hansson & Karlsson – eller Booker T. & the MG:s.

Påfallande många i publiken är långhåriga hårdrockare – och kanske går det att dra en parallell till att Bootcuts hårt rockande ljudbild symboliserar någon slags prototyp till det som senare skulle bli hårdrock.

Annons

Bootcut blir aldrig konstlade, även om de slänger in några meckiga takter här och där. De avslutar med en cover på temat till Nintendo-spelet Castlevania.

Faran får mig att tänka på det fiktiva indiepopbandet Brown, gestaltat av Killinggänget. De som var aktuella med ”Breakfest in bed från vår ep Bed in Breakfest – världens bästa poplåt”.

Anledningen är att sångaren presenterar låten ”Brottningsmatch” med en korthuggen kommentar: ”Apropå ryssen”. Ironisk samhällskommenterande om u-båtsjakten, med två korta kärnfulla ord.

Annons

Dessutom hällregnar det utanför. Känns extremt mycket 90-tal. De låter som ett hyggligt hopkok av all möjlig alternativrock från 90-talet och trots vissa metalinfluenser blir de gudskelov inte ett nytt Lok.

Är det flyganfall? Nej, det är bara Stuka Partys ljudkille som satt sig på huk på scen och satt i gång introt till Pär Laurén och William Blackmons framträdande. Andra världskriget ur brittisk synvinkel står på menyn. Gävlepubliken har fått vänta sedan 2011 på de två gentlemännen. Blackmon har stoneface och Laurén gungar fram och tillbaka med sin bas.

På några spår backas de upp av gitarristen Fredrik Andersson som bränner av bluesiga solon, för att förlänga och förhöja groovet på albumet”Schmeiser Smasher”.

En snubbe bredvid mig headbangar till grindpartierna, som är en viktig del av musiken, men aldrig håller på ”för” länge. Jazzrockaren får ut lika mycket av gränsöverskridande Stuka Party som har möjlighet att nå ut i många läger, trots sin mycket speciella nisch. Spelningen är slut efter runt en halvtimma.

Annons

När de pampiga virveltrummorna ekat ut känns det skönt att veta att kriget är slut för den här gången, men det får gärna komma tillbaka i form av Stuka Party tidigare än tre år till nästa gång.


Nils Palmeby

026-15 95 53
nils.palmeby@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan