Annons

Annons

Annons

Söderhamn

Pojkar i hederskulturer både förövare och offer

Pojkar och unga män blir både förövare och offer i hederskulturer. Forskarna Astrid Schlytter och Devin Rexvid undersöker deras dubbla roller.

Länsstyrelsen bjöd in Astrid Schlytter, docent i rättspsykologi vid Stockholm universitet, och Devin Rexvid, doktorand i socialt arbete vid Umeå universitet, för att föreläsa om män och pojkar i hederskulturer i Sverige. Hittills har mycket av forskningen och samhällsdebatten handlat om flickorna och kvinnorna som utsätts för förtryck och våld, men inget större intresse har riktats mot männens situation.

– Det är pojkarna och de unga männen som är ryggraden i de här systemen, deras uppgift är att kontrollera och bestraffa kvinnorna i familjen för att se till att behålla hedern. Men den man som inte lyckas med det och förlorar sin heder uppfattar sig själv som levande död, säger Devin Rexvid.

Annons

Hedersförtrycket tar sig uttryck i våld mot kvinnor och barn och tvångs- och barnäktenskap. Enligt forskarna lever vart tionde barn i Sverige under hedersförtryck och samtliga har utlandsfödda föräldrar. När situationen i Stockholm kartlades visade det sig att omkring 120 barn per årskull skulle behöva omhändertas för att skyddas från våldet, men att det i realiteten bara var två som blev det.

Annons

I hederskulturer nekas kvinnor mänskliga rättigheter och kulturerna i sig bygger på könssegregering. I Sverige ska staten vara garant för individens rättigheter, men Devin Rexvid pekar på att även vårt samhälle går hederskulturerna till mötes.

– Den här segregeringen finns nu även i Sverige. Vårt samhälle agerar dubbelt när vi exempelvis tillhandahåller uppdelad simundervisning eller fritidsaktiviteter, säger han.

Forskarna nämner att Storbritannien och Norge med viss framgång arbetat för att motverka hedersvåldet i samhället. Skolan och andra myndigheter spelar en viktig roll för att se problemet och hjälpa pojkarna att bryta med våldskulturen. Astrid Schlytter berättar att överföringen av männens kontroll över kvinnorna är så tidig att pojkarna så snart de kan gå börjar övervaka sina systrar.

Pojkarna är alltså både förövare och offer, men har möjlighet att skydda sin mamma och systrar genom att markera och hindra pappan från att utöva våldet. Några enstaka pojkar och unga män gör det, men framför allt får de möjligheten att värja sig själva från att bli slagna.

Annons

– Det kan vi se på ärendena hos socialtjänsterna, de blir mycket färre bland pojkarna än flickorna när de kommer upp i 15-årsåldern och kan hävda sig fysiskt mot sina föräldrar, säger Astrid Schlytter.

Annons

Forskarna Devin Rexvid och Astrid Schlytter studerar unga män och pojkars dubbla roll som förövare och offer i hederskulturer.


Erik Jersenius

0270-740 28
erik.jersenius@soderhamnskuriren.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan