Annons

Annons

Annons

10 fel värre än särskrivning

Särskrivning kan irritera folk till vansinne. Men irritation är nog det värsta som särskrivningar kan ställa till med. Här har ni tio andra grejer som gör större skada i texter och meningar.

· För sen poäng

Har du någon gång fått ett brev som du har behövt läsa till sista raden för att förstå varför du ens har fått det? Irriterande, eller hur? Skriv det viktigaste först!

· Onödigt vaga uttryck

Vaga ord som utrustning och verksamhet gör det svårare att se saker framför oss och minnas det som står. Skriv inte fordon om du kan skriva flakmopeder.

· Ogenomtänkta modeord

Ibland skriver vi hållbarhet och kvalitet utan att tänka efter vad vi egentligen menar. Då blir det lätt bara klyschigt.

· Ord med svans

Ofta duger fråga lika bra som frågeställning, marknadsföring lika bra som marknadsföringsinsatser och mål lika bra som målsättning.

Annons

Annons

· Fackord på vift

USP eller expropriera kan vara självklara uttryck på ditt jobb. Men sålla bland fackorden när du skriver för andra än kollegor.

· Substantivsjuka

Många och långa substantiv gör ofta texter abstrakta och svårlästa. Fler verb, däremot, kan göra det lättare att hänga med. Verb innebär också att vi synliggör människor som utför och berörs av handlingar. Jämför Barnen lär sig inte läsa tillräckligt bra i skolan och detta oroar många föräldrar. De tycker att politikerna ska satsa mer på skolan. (6 verb) med Den utbredda oron över bristande läskunskaper innebär allt högre krav på samhällsinsatser för en kunskapshöjning i skolan. (1 verb)

· Många passiva verb

Beslut skjuts upp, någon misstänks, ansökan avslås. Men vem är ansvarig? Vem gör något? Passiva verb, med s på slutet, ger ofta en suddig bild av verkligheten. Aktiva verbformer – skjuter upp, anklagar och beviljar – tvingar fram subjekt och tydlighet.

· Långa, krångliga meningar

Meningar som börjar med långa förklaringar är ansträngande för korttidsminnet. Exempel: Med tanke på att vi hade ett långt möte i förra veckan, och att det kanske vore bra om alla hinner komma lite längre i arbetet med sina projektbeskrivningar innan vi beslutar om nästa steg, föreslår jag att vi skjuter upp nästa möte. Inled i stället meningen med huvudbudskapet – att du vill skjuta upp mötet. Sedan kan du förklara varför.

Annons

Annons

· Ingen röd tråd

Kanske handlar texten om för många olika saker. Eller så framgår det inte hur de hör ihop. Sålla hårdare, sammanfatta gärna, och bind samman meningar och stycken med ord som därför, alltså, men och däremot.

· Allt för chefen

Folk skriver ofta som de gör för att de tror att chefen eller kollegorna gillar det, men glömmer att anpassa språk och innehåll efter de verkliga mottagarna.

Hanna Lundquist

hanna@hannalundquist.se

Fakta

Att göra denna vecka:

– Gå på möte med Gävles cykelråd

– Läsa ca 1000 sidor om språkpolitik och språkförändring

– Sniffa hyacinter och stearinljus

Läs mer: Var/vart är vi på väg?

Hanna Lundquist hanna@hannalundquist.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan