Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sandvikens centrum

Många nysvenskar till Sandviken

Sandviken tillhör de kommuner som per capita tar emot flest flyktingar med uppehållstillstånd. Nu har det räknats ut att dessa kan bli räddningen för många kommuner.

GD har flera gånger skrivit om tillfälliga asylboenden som öppnat i Sandvikens kommun. Två större boenden har redan startats och nu är ett tredje på gång att öppna på Svarvargatan i centrala Sandviken.

Asylsökande kan placeras både i egna lägenheter och tillfälliga boenden. Beslut om vilka som får öppna ett tillfälligt boende tas av Migrationsverket efter en upphandling. Kommunerna har inget att säga till om i processen.

Annons

GD frågar i ett mejl enhetschefen på Migrationsverket, Lars Ulander, om det lämnats in anbud om att få öppna tillfälliga asylboenden också i kommunerna Gävle, Ockelbo och Älvkarleby.

– Jag har inga uppgifter om anbudsgivare på de orter du nämner, svarar han.

Enligt tidningen Dagens Industri väntas de samlade boendekostnaderna för asylsökande i år landa på cirka 2,3 miljarder kronor. Det är Migrationsverket, vill säga staten, som står för utgifterna.

Annons

Men fortfarande hamnar en del kostnader på kommunerna också. Till exempel är kommunerna skyldiga att erbjuda skolgång till de barn som söker asyl.

– Migrationsverket täcker inte kostnaderna för förskola och skola. Inte heller för god man eller utredningar när det gäller ensamkommande barn i asylboenden. Det här är en fråga som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, just nu aktualiserat, säger Ann-Katrin Sundelius, kommundirektör i Sandviken.

Nu visar en kartläggning som tidningen Dagens Industri gjort att Sandviken också tillhör de kommuner i landet som de senaste sex åren tagit emot flest personer som redan fått uppehållstillstånd. Som så att säga blivit kommunplacerade efter att ha fått sin asylansökan beviljad.

Det är arbetsförmedlingen som ordnar kommunplatser efter att någon fått uppehållstillstånd.

I Dagens Industri sägs att flyktingarna som beviljats uppehållstillstånd kan blir räddningen för många kommuner. Enligt tidningen har managementkonsultföretaget BCG räknat ut att Sverige behöver tillskott på arbetskraft med 600 000 personer de närmaste 15 åren om andelen försörjare i samhället ska hållas konstant.

Annons

Fakta

De tar emot flest nya svenskar

Kommun/Antal kommunmottagna*

1. Södertälje 48,8

2. Nässjö 37,2

3. Borlänge 35,4

4. Avesta 34,4

5. Sandviken 33,8

*per 1000 invånare, räknat på de sex senaste åren till november 2014, rör antalet asylsökande som fått uppehållstillstånd och en kommunplacering, inklusive ensamkommande barn

Källa: Dagens Industri


Roger Wallenius

026-159638
roger.wallenius@gd.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy