Annons

Annons

Annons

Gävle

"Små barn ska inte använda surfplattor"

Barn under två år ska inte titta på skärmar. Det anser barnläkaren Hugo Lagercrantz.
– Några hållbara forskningsrön som talar för skadlighet finns inte än, kontrar Margareta Rönnberg, professor vid Högskolan i Gävle.

Det är Ekot i Sveriges radio som publicerar en intervju med Hugo Lagercrantz, där han efterlyser rekommendationer från Statens Medieråd kring barns skärmtid. Hugo Lagercrantz menar att barnens språkutveckling försenas och att risken ökar för närsynthet ökar. Barn under två år ska inte tittat på tv eller använda surfplattor över huvudtaget och barn i förskoleålder ska få sitta vid skärm max en till två timmar om dagen,

Annons

Annons

Margareta Rönneberg, barnkulturforskare och professor emeritus i filmvetenskap tycker att han överdriver och hon har också tidigare kritiserat honom i sin bok Blöjbarns-tv.

– Rekommendationen om en till två timmar per dag är väl rimlig för barn från fyra år och uppåt, skriver Margareta Rönnberg i ett mejl till Gefle Dagblad, och påpekar att en viss tidsbegränsning ju kan gälla andra saker också. Hon tror inte att barn som är yngre än två år tillbringar speciellt långa stunder med en surfplatta och definitivt inte utan föräldrarna. Vad det gäller språkutvecklingen menar hon att barnen sitter ju inte hela dagarna framför skärmen utan att prata.

– Men de resterande tio vakna timmarna då?

Upprinnelsen till diskussionen om skärmarnas lämplighet är en artikel i brittiska The Guardian. Påståendet att surfplattor kunde vara farligare för barns hjärnor har tagits tillbaka.

Diskussionen om "barnvakten" är inte ny. På 50-talet ansåg läkarna att barn yngre än sex år inte skulle se på tv överhuvudtaget.

– Tidigare kunde barn sitta i en lekhage eller barnstol eller dörrgunga utan att ha något alls att göra. Inte hade heller tidigare föräldragenerationer tid att stimulera barnet hela dess vakna tid. Eller ens en timme om dagen.

Annons

Statens Medieråd kommer enligt Ekot inte att komma med några rekommendationer kring skärmtid eftersom det finns för många oklarheter kring hur skärmarna påverkar.

Annons

Margareta Rönnberg tycker inte att den forskning som finns kring barn och skärmar visar några entydiga resultat.


Linda Berglund

026-15 96 44
linda.berglund@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan