Annons

Annons

Annons

Missa inte Record Store Day på lördagen!

Lördagen den 18 april går Sveriges skivbutiker samman och deltar i den årliga internationella Record Store Day.
Syftet är att sätta fokus på den unika bredd och det djup, i både kunskap och sortiment , som finns hos alla entusiastiska skivhandlare runt om i landet. Och att fira kärleken till musiken.
Record Store Day inleddes 2008 med att Metallica gjorde ett live framträdande i skivaffären Rasputin Music i San Francisco.
GD kollade med skivhandlare i Gävle om hur de kommer du att uppmärksamma den speciella dagen.

Alla Tiders Skivhandel

– Jag började jobba i skrivbranschen som 14-åring på Westerlunds. Och där blev jag kvar till 2008, förutom att jag drev en skivbutik i Flanör några år, men återvände till Westerlunds. Alla Tiders Skivhandel öppnade jag 2009.

Magnus kan beskrivas som snabbare än Google om man vill fråga nåt om musikhistoria. Det kommer inte bara svaret på vilket år skivan kom utan även vilken tid på året och hur vädret var just då mm. Det är lika roligt att lyssna på när Magnus berättar om vilken singel som kom innan lp´n kom och vilken unik b-sida den singeln hade. Ja, om det mesta som kom ut på skiva. Han har varit med i flera tv-tävlingar om musikkunskap och kommit långt. Att 1960-talet och 70-talet färgat av sig mycket i hans intresse tar inte lång tid att uppfatta när man bläddrar runt i hans sortiment i butiken.

Annons

Annons

Hur kommer du uppmärksamma Record Store Day?

– Genom att ha ett utbud av flera olika specalpressningar. Det kommer varje år ett spännande utbud. En speciellt mixad 10-singel med Roxy Music och en 7-singel med två outgivna spår med Frank Zappa med mera. Dessutom kommer Sveriges jazzgitarrist nummer ett, Andreas Pettersson, att komma hit och spela låtar från sin nya cd samt signera. Eventuellt blir det också några överraskningar. Sedan kommer gången i varuhuset Kompassen at vara fylld av säljare som ska erbjuda både vinyl och cd.

Hur ser försäljningen ut hos dig på vinyl/cd?

– Jag säljer 50 procent av varje och har ett mycket stort sortiment klart störst norr om Dalälven.

Vilka är dina favoritskivor?

1. Candi – Staton Ecidence (1972)

2. Lee Fields – Emma Jean (2014)

3. Alman Brothers – Eat A Peach (1972)

4. Big Star – Number One Record (1972)

5. Father John Misty – I Love You Honneybear (2015)

Har du några speciella rariteter i butiken?

– Ja, inför Record Store Day är jag stolt att kunna erbjuda Börje Fredriksson Intervall i nypressning inför dagen. Likaså Tages Studio nypress limiterade.

*

Söders Skivbörs

Hur kommer du att uppmärksamma Record Store Day?

– Jag kommer att sälja vinylskivor, enligt fem kilo för 100 kronor ur ett speciellt sortiment. I övrigt kommer jag ha ett erbjudande på 20 procent rabatt.

Vilka är dina fem favoritskivor?

Annons

– Dagens lista är:

1. John Holm – Sordin 1972

2. The Beatles – Sgt Pepper 1967

3. Gene Clark – No Other 1974

4. Aphrodite´s Child – 666 1969

Annons

5. Neil Young – Harvest 1972

Kommentar?

– Den här listan ändras varje dag men just i dag ser den ut så här. I morgon kan det vara fem helt andra skivor.

Har du några rariteter i butiken som är extra svåra att finna?

– Jag har förmodligen en helt oersättlig stenkaka från Korsnäs 100-årsjubileum, Inspelad i Heliga trefaldighetskyrkan. För de som var med om detta 1955 så är den nog helt oersättlig och svår att finna i detta toppenskick. För andra är den nog helt värdelös. Sedan har jag The Refreshments första skiva, en ep från 91 i nyskick.

Vilken skiva var din första?

– ”When I´m 6 Years Old” med Paul Jones var den första singel jag köpte. Första lp jag hörde som helhet var The Beatles – ”Sgt Pepper” som min bror sparade ihop slantar till. Det var inte så vanligt att folk hade skivspelare och skivor när jag växte upp i min närhet. Och den skivan ligger kvar i min topp fem av skivor just idag.

Du har ett märkbart större utbud av vinyl kontra cd, säljer vinyl mer nu?

–Ja, jag säljer ungefär 75-25 procent till fördel för vinyl. Cd-skivor är inte lika populärt längre. Men jag spelar bara cd i bilen. Det är roligt att vinylen fått ett nytt liv och lever mer än någonsin nu. Hoppas det håller i sig. Det är klart bättre ljud i vinylskivor.

Annons

*

...Och Ljud – Vinyl & Hifi Butiken

Vad har du gjort i musikbranschen?

– Jag arbetade på Westerlunds vid Stortorget i tolv år. HiFi är mitt stora intresse liksom vinylskivor. I min butik möts köparna av ett unikt sortiment av just vinylskivor. Här säljs det enbart rariteter. Cd har jag slutat att sälja till förmån av vinyler.

Vad är det du satsar på?

– Jag satsar på kvalitets HiF-produkter som gör min butik unik.

Annons

Hur menar du där?

– Jag är ensam i Sverige om hela REGA-sortimentet. Det märket förknippas med kvalitet av musikentusiaster.

Hur kommer du att uppmärksamma Record Store Day?

– Jag kommer ge bra betalt för inköp av begagnad HiFi i samband med köp av Regas eller Kef HiFi. All vinyl har jag 30 procent rabatt på under Record Store Day.

Vilka är dina fem favoritskivor?

– Det är mycket enkelt att ge den listan idag:

1. Beardfish – Comfort Zone (2015)

2. Love – Forever Changes (1967)

3. Cream – Disraeli Years (1967)

4. Allman Brothers – Live at Fillmore East (1971)

5. The Byrds – Untitled (1970)

Vad har du för rariteter som sticker ut i butiken?

– Jag har två mycket speciella vinyler som känns lite extra. Hansson och Karlssons ”Monument” i nyskick från 1967. Och Colosseums ”Valentyne Suite” från 1969. Sedan känner jag mig stolt att få börja sälja den nya monitorhögtalaren som BBC skapade. Originalet BBC Monitor LS3-5A har en ny version nu i KEF. Helt otroligt rent ljud!

LÄS MER:

Dennis Alexis tipsar: Kim Wilde - Close

Record store day firas i helgen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan