Annons

Annons

Annons

Nu får det vara NOG!

Nu får det vara nog, tycker musikprojektet NOG som gör sin första spelning på nationaldagen. Gruppen består av en hel hoper bekanta Gävlemusiker, däribland fem medlemmar från hiphop-pionjärerna Jezider - som även är aktuella i ett uppslagsverk.

Text

NOG är verkligen en Gävle-supergrupp, även om alla inte bor här längre. Basen är fem av sex i den moderna uppställningen av hiphopgruppen Jezider - som egentligen inte finns längre, men gjorde en återförening på Star Club i höstas. Dess medlemmar har även figurerat i flera konstellationer sinsemellan under åren. Dessutom ingår Linda Sahlberg och Jenny Christoffersson (känd som JennyC och aktuell med releasespelning för sitt debutalbum "Sign" på Söders källa 13 juni) på sång.

I februari samlades de i omgångar i producenten Jonas Strömbergs Studio Slowbeat i Gävle. Där förevigades "Hela Sverige", en singel som de sökte in till Svensktoppen nästa med, utan resultat. Däremot nappade Gävle kommun som bjöd in NOG till nationaldagsfirandet på lördag i Boulognerskogen, där de spelar klockan 15.10.

Annons

Annons

– Det är kul att något annat än budskap om blått vatten och sköna vindar får höras, säger Fredrik B Nilsson, en av grundarna till Jezider, som sköter rap i NOG tillsammans med Storviks-mc:n Vincent E.L.

– Vi samlades i studion och skrev låten "Hela Sverige" gemensamt. Vi kände att vi måste göra någonting för att få ut det vi tycker. Man kan inte vara en fet medelålders gubbe som lägger upp facebookbilder på grillat, säger Fredrik B Nilsson som i likhet med de andra medlemmarna är i 40-årsåldern.

"Hela Sverige" är en ny alternativ nationalsång som vill få folk att tänka till och vrida på perspektiven. Eller "hålla fyra bollar i luften i stället för en" som Fredrik B Nilsson säger.

– Ensidighet är livsfarligt. Vi vill blåsa upp dammet och upplysa till diskussion. Det tror jag vi kan förmedla med lite glad och rockig musik.

Som exempel nämner Nilsson att ett hål i asfalten på Alderholmsbron kan uppröra folk mer än 2 000 döda på Medelhavet. Han nämner också företagsnedläggningar och butiksstängningar i Gävle som ett problem han blir frustrerad över.

– Vi säger inte att det är rätt eller fel det vi säger. En sverigdemokrat ska lyssna på låten likaväl som en vänsterpartist. Vi behöver alla ställa oss frågan: Vad är det som händer? Vill vi stänga gränserna?

Om Jezider var en engångs-grej är NOG ett projekt som medlemmarna hoppas kunna ta vidare. Ambitionen är att göra ett album och det är inte planerat att alla låtar ska ha rap eller andas hiphop.

Annons

Målet är att låten ska få ett eget liv och bli spelad på bred front. Ett bevis för att den funkar är att artisten Kayos bror Dele Shekoni, ska ha blivit så exalterad av "Hela Sverige" att han bestämt sig för att göra en remix på den.

Annons

Jezider är med i journalisten Ametist Azordegans kommande uppslagsverk om svensk hiphop med planerad utgivning 2016. Fredrik B Nilsson och Sebastian Lind, som startade gruppen, träffades henne i förra veckan i ett samtal som höll på tre och en halv timma. Intervjun kom att handla om hur det kunde vara möjligt att ett gäng tonåringar från Bomhus snappade upp en ungdomskultur från USA, i ett så tidigt stadium, långt från Stockholms förorter. Och till och med släppte en singel så tidigt som 1987.

– Det var otroligt kul att få bekräftat att vi inte bara vara en fluga. Hon blev berörd och vi ska ha fler möten.

I förra veckan träffade Sebastian "Sal" Lind och Fredrik "Level" B Nilsson Ametist Azordegan, uppvuxen i Ockelbo, inför hennes kommande uppslagsverk om svensk hiphop som väntas släppas 2016.

Alla från Jeziders återförening i höstas är med i NOG utom Sebastian Lind. Det vill säga: Henrik Lingman, Valle Magnusson, Fredrik B Nilsson, Magnus Wijk och Rikard Eriksson.

Alla från Jeziders återförening i höstas är med i NOG utom Sebastian Lind. Det vill säga: Henrik Lingman, Valle Magnusson, Fredrik B Nilsson, Magnus Wijk och Rikard Eriksson. Här en affisch för återföreningsspelningen på Star Club i höstas.

Annons

Omslaget till den digitala singeln "Hela Sverige" med NOG. NOG är ett oegennyttigt musikprojekt, menar frontmannen Fredrik B Nilsson, som berättar att inspiration tagits från Filip & Fredriks film "Trevliga människor" om det somaliska bandylandslaget i Borlänge.


Nils Palmeby

026-15 95 53
nils.palmeby@mittmedia.se

Annons

Fakta

NOG

Vad: Nytt Gävle-projekt med ett budskap

Var: Boulognern, Stora scenen, Gävle

När: Lördag 6 juni, 15.10.

Lyssna på Spotify och iTunes.

Se även NOG:s facebooksida.

Eventuella intäkter på låten på nätet ska gå till Röda Korset och Rädda Barnen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan