Annons

Annons

Ingen golfsommar för nyopererad Bäckis

Det blir ingen golf i sommar för Nicklas Bäckström. NHL:s bäste passningsläggare får ägna sig åt rehab efter en höftoperation. Sen startar nästa resa mot målet som fortfarande gäckar honom efter åtta år i världens hårdaste liga – Stanley cup.

Amanda Värjö, innebandy, och Fredrik Wieser, ishockey, fick ta emot var sitt stipendium från Nicklas Bäckström, för framstående insatser både som elever och idrottare.

Annons

Han haltar lite lätt över parkeringen framför ishallen i Valbo som bär hans namn – NickBack Arena. Nyss hemkommen från USA blir den första uppgiften att dela ut stipendier till Fredrik Wieser och Amanda Värjö på hans gamla skola Sofiedalsskolan.

Frågan är vad som är störst, att belönas för framgångar i skolan och idrottslivet, eller att träffa Nicklas Bäckström?

Fredrik Wieser, 15 år, som spelar hockey i Valbo skruvar lite på sig och är tagen av ögonblicket. Amanda Värjö, 16 år, spelar innebandy i Strömsbro och säger att hon i alla fall vet vem "Bäckis" är.

De pratar en stund och efteråt sätter vi oss på trappan till sporthallen. Nicklas Bäckström har ännu en NHL-säsong bakom sig. Det är lätt att glömma att han trots allt inte är mer än 27 år gammal när man slänger ett öga på vad han åstadkommit.

Annons

I vintras passerade han 500 gjorda poäng, vann assistligan i NHL totalt och kan nu titulera sig Washington Capitals bäste passningsläggare genom alla tider.

– Tiden flyger ju iväg, jag har varit där borta åtta säsonger nu och det känns som om jag kom i går. Det är kul att vara en del av klubbens historia, men jag ser det bara som en bonus. Man åker ju inte runt och tänker, nu ska jag slå det här rekordet. Och jag har inte vunnit Stanley cup ännu så jag kan inte vara nöjd, säger han lugnt.

Annons

Är det frustrerande?

– Ja, det är lite frustrerande. Eller frustrerande, det är otrolig tuff väg dit men med lite flyt så kan det gå vägen. Det är så otroligt små marginaler, det är större skillnad på lagen i Sverige än vad det är i NHL. De senaste åren har Chicago och LA varit dominerande, de har en jäkla mentalitet i laget och stor erfarenhet. Jag tror det spelar stor roll.

Hur ofta tänker du på Stanley cup?

– Jag tänker inte på det varje dag, men det finns ju bara ett mål i huvudet och det är att vinna Stanley cup.

I år nådde Washington den andra slutspelsomgången innan laget blev utslaget av New York Rangers i sjunde och avgörande matchen – trots ledning i matchserien med 3–1.

– Det var tungt. Man blir helt tom efteråt och förstår inte att det är sant. Vi tyckte att vi hade ett lag som kunde gå långt, och hade bra läge att vinna den femte matchen i sudden. Så förlorade vi den och två matcher till.

Annons

Det var tredje gången på fyra år som Capitals förlorade i en sjunde match mot Rangers, och laget har märkligt nog inte nått längre än andra rundan under eran med Nicklas Bäckström och parhästen Alexander Ovetjkin.

De har kontrakt till 2020 respektive 2021 och lär göra avtryck i poängligorna även lång tid framöver, men coachen Barry Trotz, som tog över i år, lär nog försöka hitta en permanent partner i kedjan.

– Det var olika hela året, jag tror vi haft nio olika spelare bredvid oss i år. Men det är nog inte helt lätt för de som kommer in heller. Vi får se vem det blir nästa år, vi kanske får dra lott om det, säger Bäckis med ett skratt.

Annons

Trotz stramade dock upp defensiven och det gör Nicklas Bäckström hoppfull.

– Vi har haft problemet att vi varit dåliga defensivt och ganska lättlästa som lag, men i år var det mycket bättre.

Annars är det som vanligt en turbulent tid just nu.

– Det är väl en tio stycken utan kontrakt så det är svårt att säga hur det blir till nästa säsong. Det är svårt när vi har ett lönetak också, att få in alla under det.

Nicklas Bäckström spelade samtliga 82 grundseriematcher, men tvingades ändå till en höftoperation efter säsongen, som utfördes för två veckor sedan. Som vanligt inom hockeyn är det hysch-hysch kring riktigt vad som åtgärdats, men Bäckströms sommar fylls av rehabträning i gymmet.

Annons

– Jag har haft ont sedan november nån gång så vi var tvungna att rätta till det. Det är svårt att säga hur lång tid det tar att ta sig tillbaka, det är lite olika från individ till individ, men fem månader är något jag hört. Just nu jobbar jag framför allt med att få upp rörligheten i höften igen.

Du har klarat dig rätt bra från skador tidigare, eller hur?

– Jo, hyfsat ändå tycker jag. Jag har ju en rätt snäll spelstil och ligger ofta i mitten av banan som center.

Nicklas Bäckström kommer vara hemma i sitt hus på Norrlandet hela sommaren, tillsammans med sambon Liza och dottern Haley, som nu hunnit bli ett år och åtta månader.

Förstår hon vad pappa sysslar med?

– Ja, hon säger hockey till pappa så hon fattar i alla fall att jag spelar det. Hon brukar vara med på eftermiddagsmatcherna, annars blir det för sent för henne.

Annons

När Nicklas Bäckström ansluter till laget i september finns förmodligen Brynäsbacken Christian Djoos redan på plats och försöker ta en plats i truppen. Bäckis tror och hoppas att han lyckas.

– Det är en omställning så klart, man måste vara snabbare när man hämtar puck. Men jag har sett honom spela lite grann och han är så spelskicklig att han löser det. Det är garanterat en back vi skulle behöva.

Fakta

Sofiedalsskolans idrottsstipendium

2015: Fredrik Wieser, ishockey, och Amanda Värjö, innebandy.

2014: Sebastian Mattsson, ishockey och Julia Holmström, fotboll.

2013: Jens Lööke, ishockey och Therese Mineur, fotboll/innebandy.

2012: Adam Lundberg, ishockey och Malin Johansson, fotboll.

2011: Simon Cederström, ishockey och Amelia Mauritzon, fotboll.

2010: Markus Törnström, ishockey och Linnea Larsson, gymnastik.

Pristagarna utses av idrottslärarna Tobias Norlén och Stefan Fougman.

Annons

Fakta

Bäckis slutspelsspöke

2015: Andra rundan, 3–4 mot NY Rangers.

2014: missade slutspel.

2013: Första rundan, 3–4 mot NY Rangers.

2012: Andra rundan, 3–4 mot NY Rangers.

2011: Andra rundan, 0–4 mot Tampa Bay.

2010: Första rundan, 3–4 mot Montreal.

2009: Andra rundan, 3–4 mot Pittsburgh.

2008: Första rundan, 3–4 mot Philadelphia.

Nicklas Bäckström har gjort åtta säsonger i NHL, men aldrig nått längre än andra rundan i slutspelet. Även i år tog det stopp, i en sjunde och avgörande match mot New York Rangers.

Annons


Erik Illerhag

026-15 93 82
erik.illerhag@mittmedia.se

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy