Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Här planeras en helt ny stadsdel

Svensknorska RSS Nordic Development vill investera en miljard kronor i upp emot 1 500 nya bostäder vid Gävletravet och Parken. Den nuvarande dansanläggningen rivs, men en ny ska byggas.

Visionsskissen visar hur den nya stadsdelen kan utvecklas med bland annat bostäder, en ny idrottsskola som ersätter Prolympia samt parkeringshus. GTK-hallen rivs och en ny bollhall byggs öster om travet. (Illustration: Petter Jonegård, Gävle kommun)

Annons

Kommunens vision är att skapa en helt ny stadsdel i anslutning till det växande arenaområdet Gavlehov.

Nu har samhällsbyggnadsförvaltningen gjort en översiktlig utredning där planerna konkretiseras.

– Vi vill knyta ihop Sätra och Stigslund och skapa ett multifunktionellt område med bostäder, handel, förskola, skola och kontor. Många företag ligger på och vill bygga. Det är jätteroligt att fler ser potentialen i området, säger kommunalrådet Jörgen Edsvik, S.

Under en pressträff på onsdagsförmiddagen guidade han runt för att berätta om planerna. Med sig hade han bland andra Stig Erlend, affärsutvecklingschef för RSS Nordic Development.

Företaget är ett svensknorskt samarbete inom kapital och byggnation och köpte i höstas hela folkparken med kringliggande mark i Sätra.

Annons

Annons

Där planeras nu mellan 1 200 och 1 500 nya bostäder. Totalt rör det sig om en investering på omkring en miljard kronor för företaget som tidigare mest byggt hyreslägenheter i Stockholmsområdet.

– Vi fick tips om att fastigheten var till salu och tyckte att Gävle verkade som en intressant plats. Närheten till travet och de andra idrottsarenorna är en stor tillgång. Dessutom ligger det nära centrum. Mottagandet från kommunen har varit fantastiskt, säger Stig Erlend.

Han låter nästintill förvånad över att allt har gått så snabbt. En detaljplan för den första byggetappen är redan klar och godkänd av kommunfullmäktige. Det rör sig om 350 lägenheter i anslutning till Gavlehovsvägen, öster om Prolympiaskolan. Som GD berättat innebär det att den gamla friluftsteatern rivs.

Nästa steg blir att riva Parken, som tidigare hette Estraden. Men dansentusiasterna behöver inte misströsta, enligt Stig Erlend. En ny dansanläggning ska byggas i kombination med bostäder och centrumverksamhet.

En bit längre österut, intill Hamnleden, planeras två 16-våningshus med lägenheter, som entré till den nya stadsdelen. En ny cykelbana ska förbinda området med stan.

Främst är det små hyreslägenheter som ska byggas, ettor och tvåor på 35-65 kvadrat. Målgruppen är bland annat studenter.

– Vi bygger lägenheter som folk har råd att bo i, säger Stig Erlend, men vill inte precisera vad hyrorna kommer att hamna på.

Annons

Han törs inte sia om när bostäderna kommer att vara klara. Det beror på hur lång tid kommunens planprocess tar, menar han. Den första byggetappen tar ungefär ett och ett halvt år.

Annons

Även norr och öster om Gävletravet kan det på sikt bli bostäder (se illustrationen ovan). Travet har varit i kontakt med två företag som visat intresse för att bygga på den norra delen av travparkeringen där tre punkthus med bostäder har ritats in på kommunens skiss. Det kan även bli tal om ny läktare och eventuellt hotell.

Vidare finns planer på att riva Prolympiaskolan och bygga en ny idrottsskola där GTK-hallen står i dag. En ny bollhall byggs öster om travet.

Tanken är att kommunfullmäktige i september ska anta en inriktningsvision för den nya stadsdelen.

Om den blir verklighet kommer en hel del skog att få stryka på foten, något som Jörgen Edsvik, S, gissar kan skapa debatt. I området växer exempelvis den rödlistade orkidén knäroten.

– Vi försöker bevara den skog som är mest värdefull och sådana områden där det finns exempelvis knärot. Vi gör bostadsexploateringen så varsamt som möjligt, men det kommer naturligtvis att synas ändå, säger han.

Han understryker att behovet av nya bostäder är stort i Gävle och att kommunen helst vill undvika att bygga i centrala parker.

– Då återstår att bygga på skogsmark, industrimark, parkeringar och på höjden, säger Jörgen Edsvik.

LÄS OCKSÅ:

Annons

Här byggs det i Gävle

– Det kan ta några år, men nu påbörjar vi en process, säger kommunalrådet Jörgen Edsvik, S, (till vänster), här tillsammans med Petter Jonegård från kommunens samhällsbyggnadsförvaltning, Björn Axelsson från Gävletravet samt Roger Wahlgren och Stig Erlend från RSS Nordic Development.

Annons

– Vi bygger lägenheter som folk har råd att bo i, säger Stig Erlend, affärsutvecklingschef för RSS Nordic Development, men vill inte precisera vad hyrorna kommer att hamna på.

Den befintliga dansanläggningen, som tidigare hette Estraden, kommer att rivas.


Maria Carlsson

026-15 96 25
maria.carlsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy