Annons

Annons

Annons

Gävle

Gävleimamen ansvarig för radikal hemsida

Straffet för homosexualitet är döden och en muslim får inte bli vän med en ickemuslim. De är två av alla riktlinjer som finns på hemsidan muslim.se.
– Det här representerar sådana extrema åsikter som vi känner igen från till exempel talibanrörelsen, säger islamologen Jan Hjerpe.
Ansvarig för sidan är Gävles imam Abo Raad.

2009 fick Sveriges Imam Förbund 416 000 kronor i statliga medel för att minska islamofobin och rasismen i samhället. Det går att läsa i dåvarande ungdomsstyrelsens årsrapport.

Sveriges Imam Förbund har sin adress på Gävles moskés adress.

En del av projektet handlade om att skapa en professionell hemsida med "faktabaserad och saklig information om islam" och "skapa broar mellan muslimer och icke-muslimer" enligt SIF, Svenska Imam Förbundet. Redan 2010 skrev Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson om hemsidan som skapats, muslim.se.

Annons

Annons

På hemsidan står det att två imamer är ansvariga för allt innehåll på muslim.se. Den ena är Gävles Abo Raad och den andra är verksam i Göteborg. Gävles imam beskrivs som "en av Europas kanske mest främsta imamer".

Någon gång kring årsskiftet släcktes hemsidan ner. Gefle Dagblad har inte fått någon förklaring på varför men genom att använda en söktjänst för äldre hemsidor har vi kunnat se hur hemsidan såg ut för ett år sedan. På den fanns då mycket information från imamerna för hur en "god" muslim bör agera i olika situationer.

Enligt muslim.se är följande förbjudet:

- Att bli vän med icketroende och tycka om dem.

- Att bli medlemmar i de icketroendes samhällen, gå med i deras partier, göra deras antal större, ta deras nationaliteter (utom när det är nödvändigt), att tjänstegöra i deras arméer eller hjälpa till att utveckla deras vapen.

- Att imitera dem i klädsel, utseende, tal, osv, eftersom det indikerar kärlek för den person eller det folk som imiteras.

För Islamologen Jan Hjerpe är detta inget nytt.

– Det är ganska typiskt för högerwahhabism. Jag känner igen liknande formuleringar från de grupper som brukar kallas för deobandis, mera kända som taliban, säger Jan Hjerpe.

Ett av orden som återkommer på sidan är kuffar.

– Det är den tekniska termen för otrogen eller otacksam och är ett negativt ord. Traditionellt brukar man inte räkna kristna och judar som kuffar eftersom de är gudstroende. Så att använda kuffar så att det inkluderar dem, det är extremt, säger Jan Hjerpe.

Annons

En annan åsikt på muslim.se är att den som sjunger med i låten ”Nu tändas tusen juleljus” otvivelaktigt ska uteslutas ur islam. I alla fall för den som inte inser faran i att sjunga låttexten som "fullkomligt avviker från islams troslära".

Annons

– Det här är just därför att så många troende muslimer är integrerade i det svenska samhället och de som reagerar på det är de som vill ha en ghettotillvaro i stället. Det är extremt och absolut inte representativt, säger Jan Hjerpe.

De radikala åsikterna på muslim.se är många. Bland annat är straffet för den homosexuella mannen dödsstraff.

När Gefle Dagblad ringer upp Gävles moskés kontaktperson Jalel Bel Haj och berättar varför vi vill prata med imamen Abo Raad får vi svaret:

– Vi har ingenting att tillägga, vi har ingenting att diskutera och vi vill inte prata, tack hej.

Gefle Dagblad har under all rapportering om Gävles moské sökt imamen. Olika representanter har förklarat att han inte vill prata med tidningen.

LÄS ÄVEN:

Imamen kämpar mot stadens extremister

DAVID NYSTRÖM: Stoppa islamismen – nu!

Annons

Politisk predikan väcker ont blod bland muslimer

Radikal imam fick predika i Gävles moské

"IS finns här i Gävle"

Ali Al Ganas dödshotad efter hyllning till IS-krigare

Gävlebo hyllar stupade IS-krigare

Annons

"Vi har blivit knäckta"

Misstänkt IS-rekryterare släppt ur häktet

Misstänkt IS-rekryterare kan ha kopplingar till Gävle

Ali Al Ganas avstängd från sitt jobb

Kommunen överväger granskning efter IS-hyllning

Imamens regler styr på Nynässkolan

Annons

Samlade mullan in terrorpengar?

Misstänks ha stött terrordåd

Vilken sorts islam förkunnas i Gävle moské?

Al Ganas om sin hyllning till IS-krigare

Fängelsestraff för insamling till terrordåd

Gävle kommun har ingen plan mot extremism

Annons

Attentatet satte djupa spår

Polisen fruktar nya sammandrabbningar

Inbäddat innehåll

Annons

Skärmdum från muslim.se

Utdrag ur ungdomsstyrelsens årsredivisning 2009.

Skärmdum från muslim.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan