Annons

Annons

Annons

Så var Bangen

Bangen Jazz & Blues Festival gick bättre än i fjol. GD recenserade ett tiotal av akterna. Här är ett sammandrag av texterna som även ligger i sin helhet på gd.se.

Text

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bangen tjuvstartade i onsdags. Under den första dagen på festivalområdet under torsdagen kom runt 500, under fredagen och lördagen 1 000 personer varje dag och på söndagen omkring 400. Exakt färdigställning av publikantalet är inte klart än. Under söndagen ordnades en heldag för barn- och familjer och jazzkursen Jazz collective gick av stapeln för andra året.

– Allting har varit roligt och flutit på bra. Det blev en flygande start under onsdagen och en ökning under dagarna därpå. Det är ett stort jobb, men jag har lärt mig mer och mer hur jag ska jobba under mitt tredje år, säger generalen Peter Fredriksson.

Nästa år kommer bli sig likt: fokus är på jazz och blues, men det finns idéer om att ta in artister som kommer från en annan genre men som vill spela i en jazz- och blues-kontext.

Annons

Så här tyckte våra recensenter om konserterna.

Annons

Rigmor Gustafsson och Mattias von Wachenfeldt, onsdag, Jonny Hjortfors

"Rigmor Gustafssons mångfacetterade och tonsäkra sångröst är uppfriskande klar likt vattnet från ungdomens källa".

Peter Asplund Big Band, torsdag, Göran Olson.

"Peter kompletterade sitt lysande trumpetspel med jazzsång som får mig att tänka på finliraren Mel Tormé av femtio-sextiotalsmodell. Sämre förebilder kan man ha"

Ciwan Haco, torsdag, Nils Palmeby

"Det går bara att föreställa sig hur viktig Ciwan Haco är för det hårt prövade kurdiska folket".

Stockholm Voices, fredag, Jonny Hjortfors

"Upptempot och öset i "Sing, Sing, Sing" sticker ut lite extra på fredagskvällen där de fyra medlemmarna turas om att visa upp hela sitt vokala register. Den låten har rejält med s-w-i-n-g och doftar ett rökigt jazzcafé i Staterna någon gång på 1920 eller 30-talet".

Sandviken Big Band & Nils Landgren, fredag, Göran Olson

"Få trombonister har hans konstruktiva spelsätt. Nils är stadigt placerad på instrumentets högsta prispall. Han har allt som att tolka ballader till rivigare nummer med eller utan sång".

Ecaroh, fredag, Göran Olson

"Kallar det gärna fullkornsjazz".

Lisa Lystam, lördag, Jonny Hjortfors

"Huvudpersonen har en avslappnad men självsäker framtoning på scen och röstresurser likt en ung Aretha Franklin"

Annons

GUBB och Lars Jansson, lördag, Göran Olson

Annons

"Det blev ett lyckokast där det unga storbandet tydligt och engagerat assisterade Lars stimulerande medverkan".

Bernt Rosengren Quartet, lördag, Göran Olson

"I botten fanns ett kanonkomp som kunde försätta berg...För många i publiken var det här festivalens jazzhöjdare. Skall inte säga emot".

Bobo Stensons Trio, lördag, Göran Olson

"Musikerna är superskickliga och har förmågan att leka fram improviserad musik just i ögonblicket. Det är en konst som kräver kommunikation och snabb flexibilitet".

Kristin Korb, lördag, Göran Olson

"Det har blivit en innegrej de sista åren med tjejer som spelar bas och sjunger. Det går hem och är en lysande bra idé!".


Nils Palmeby

026-15 95 53
nils.palmeby@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan