Annons

Annons

Här kör NHL-stjärnorna hårt – på Korpen

Det där med att Korpen är till för gamla föredettingar kan ni glömma. Idrottshuset på Alderholmen har blivit sommarens hetaste tillhåll för Gävles NHL-stjärnor. – Det är bra häng här helt enkelt, säger Nicklas Bäckström.

Kompisarna Anders Linbäck och Jacob Markström hjälps åt i en fysövning.

Annons

Alderholmen förresten – det sa man väl på den tiden då det verkligen bara var såna som lagt den riktiga karriären bakom sig som spelade innebandy eller badminton där ute. Nu heter det Korpen Gävle Strand, är en "multiarena" som byggts ut rejält och bland annat innehåller två inomhushallar för bollsport och moderna gymlokaler.

Men längst in i ena hörnet finns en crossfit-box också, en plåthangar som till skillnad från gymlokalerna ser allt annat än lyxig ut, och när Sporten hälsar på en vanlig torsdagförmiddag är det trångt där inne.

Mitt i vimlet får NHL-målvakterna Jacob Markström och Anders Lindbäck, båda med färska kontrakt just påskrivna, instruktioner av gamle Brynäsbacken Henrik Petré, numera styrke- och konditionscoach med bas i Stockholm.

En bit bort svettas Nicklas Bäckström på en motionscykel.

Annons

Calle Järnkrok och Elias Lindholm tillhör också stammisarna även om de har träningsfritt just i dag.

Det är helt enkelt här som NHL-proffsen väljer att sommarträna nu för tiden – och det glädjer förstås mannen bakom crossfit-boxen, Martin Larsson.

Annons

– När jag startade det här för ett och ett halvt år sedan hade vi bara en liten fyrkant där borta i hörnet. Nu ser det ut så här! Och vi ska snart bygga ut ännu mer, säger han.

– Och det är så klart jättekul att NHL-killarna gillar att träna här.

Allt är Anders Lindbäcks "fel".

– Det var han som lockade med mig hit. Då var det i stort sett bara vi två och Petré här. Sedan har fler och fler kommit. Nu är vi ett skönt gäng, konstaterar Jacob Markström.

Den effektiva träningen – som för tydlighetens skull inte är crossfit i ordets rätta bemärkelse utan en anpassad form för hockeyspelare – är förstås en anledning. Men den sociala samvaron betyder nästan lika mycket.

– Det underlättar helt klart träningen när man får surra lite efteråt, säger Markström.

– Alla känner ju varandra sedan tidigare men träffas inte särskilt ofta eftersom alla spelar i olika klubbar. Därför är det extra kul att kunna ses och träna tillsammans, säger Anders Lindbäck.

– Det är skönt häng här helt enkelt, säger Nicklas Bäckström – och sammanfattar kanske saken bäst så.

Annons

Anpassad träning för hockeyproffs alltså – ofta med den egna kroppen som redskap med fokus på styrka, smidighet och uthållighet och balans – men också individuellt anpassad efter de olika spelarnas behov och förutsättningar.

Henrik Petré har arbetat med Anders Lindbäck i sex år och med Markström i två och gör regelbundna besök i Gävle under sommaren. I dag har förre HV-forwarden William Karlsson, numera i Columbus Blue Jackets organisation, och AIK-spelaren Emil Lundberg hakat på upp. Och brynäsaren Anton Rödin hälsar på och bekantar sig med ett sätt att träna benstyrka utan att belasta ryggen.

Annons

– Henrik hjälpte mig under tiden jag spelade i Nordamerika och ringde och frågade om jag hade lust att titta förbi och köra ett pass. Det känns schysst att bryta av med nåt annat i stället för att köra själv uppe i Gavlerinkens gym, förklarar Rödin.

Nicklas Bäckström kör rehabträning efter sin höftoperation på egen hand, med instruktioner från Washingtons fysteam.

– Jag gillar miljön här, säger han och byter mellan gummibandsövningarna ett par ord med Gefle IF:s fystränare Johan Holmström som har sin egna mottagning i Korpens lokaler och som inte är förvånad över crossfit-boxens stigande popularitet.

Annons

– Det är "back to basics" som gäller nu, det är så här man vill att det ska se ut. Att köra med maskiner är i princip helt borta, man har fattat att det här är det mest naturliga och effektiva sättet att träna. Även om inte hockeykillarna kör ren crossfit så är det känslan man vill åt.

När torsdagens pass är över längtar NHL-spelarnas redan efter nästa, det är så det känns.

Och den största inspiratören kanske ändå är Johan "Honken" Holmqvist.

Till skillnad från de andra lägger han mer fokus på ren crossfit, har gjort så sedan förra försäsongen med Brynäs och fortsätter träna hårt i väntan på att få ett nytt kontrakt någonstans.

– Kroppen svarade otroligt på den nya typen av träning. Jag älskar det! Vi åkte ur slutspelet på en onsdag och på fredagen var jag här och körde.

När en ny klubb dyker upp är han definitivt beredd.

Annons

– Jag har aldrig sett honom så vältränad, säger "Bäckis" när han, själv färdigrehabbad för dagen, kollar in Honken i aktion.

– Jag tycker bara det är kul att vara här och köra samtidigt som alla de yngre killarna, det ger mig mycket inspiration tillbaka, säger "Honken".

– Jag är bättre rustad än någonsin och vill fortsätta spela så högt upp som möjligt, vi får se vad det blir. Jag känner ingen stress.

Annons

Varför göra det när man har Sveriges skönaste korphäng.

Gefles fystränare Johan Holmström pratar med Nicklas Bäckström.

Annons

Annons

Henrik Petré instruerar William Karlsson, Anders Lindbäck, Emil Lundberg, Jacob Markström och Anton Rödin.

Jacob Markström gillar att hänga med gamla lagkompisar. "Det underlättar helt klart träningen när man får surra lite efteråt", säger han.

Annons


Magnus Hägerborn

026-15 93 86
magnus.hagerborn@mittmedia.se

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy