Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Politikerna besökte Gävle moské för dialog

Under onsdagen besökte Gävles kommunalråd Al-Rashideen moskén på Söder. – Vi är inbjudna för att lära oss mera om vad som händer i moskén, säger moderaternas Inger Källgren Sawela.

Solen skiner när Raad Al-Duhan tar emot kommunpolitikerna utanför moskéns höga portar. Han hälsar alla välkomna och för in sina gäster till det stora rum där många av Gävles muslimer ber varje fredag. Raad har egentligen ingen roll inom Gävles moské mer än att han ibland sköter studiebesök och att han är son till Gävles imam Abo Raad.

Han berättar om vilka regler som gäller inom islam och hur man som muslim ska tänka kring vad som är rätt och fel.

För socialdemokraternas Jörgen Edsvik är det första gången han är i en moské. Han tror att imamen Abo Raad kan hjälpa samhället på olika sätt.

– En kommun behöver olika typer av aktörer för att nå grupper med socialt arbete till exempel. Kanske kan imamen vara en sån, säger han.

Annons

Moderaternas Inger Källgren Sawela hoppas att studiebesöket ska kunna leda till något större.

Annons

– Jag hoppas att vi kan starta upp ett samarbete med den här församlingen på något sätt, säger hon.

Har du funderat på hur ett sådant samarbete skulle kunna se ut?

– Nej det har jag inte. Men man skulle kunna träffas och ha samråd några gånger per år för att diskutera eventuella utmaningar som vi ser och frågor som är speciella för just den här församlingen, säger hon.

Finns det problem med extremism och sympatier för våldbejakande islamism i Gävle?

– Nej inte vad jag känner till och inte de i min närhet heller.

Så ni inom moderaterna har inte diskuterat hur de krafterna ska motverkas eftersom ni inte tror att det finns?

– I Gävle har vi inte diskuterat de frågorna, säger Inger Källgren Sawela.

Raad Al-Duhan är inne på samma spår som Inger Källgren Sawela. Det finns inga problem med extremism i Gävle.

– Nej nej de problemen har vi absolut inte, säger Raad när Inger Källgren Sawela ställer frågan inför de andra kommunalråden.

Efter Raad al-Duhans presentation av moskén var det dags för hans pappa, imamen Abo Raad att träffa de styrande kommunalråden.

– Vi ska prata med imamen nu och det jag hört här i dag är att nyckelordet i alla möten och dialog är respekt för varandra, säger Jörgen Edsvik.

Finns det problem med extremism och sympatier för våldsbejakande islamism i Gävle?

Annons

Annons

– Enligt de aktörer vi har pratat med i dag på moskén så finns det inte. Till exempel nämner man att ingen har åkt från den här regionen ner till oroshärdar. Men det kan naturligtvis inte jag veta, säger Jörgen Edsvik.


Johan Järvestad

026-15 96 12
johan.jarvestad@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy