Annons

Annons

Annons

Söderhamn

Samkraft tvingas vänta med avveckling

Samkraft ska avvecklas, beslutade ägarkommunerna på en extrainsatt bolagsstämma på onsdagen. Men det kommer att dröja. För Gävles del kan det fortfarande bli aktuellt att köpa vindkraftverken.

På onsdagen samlades representanter för alla tretton delägare i Söderhamn för att ta strategiska beslut om vindkraftsbolaget Samkraft.

Men det var en församling vars handlingskraft bakbundits av att Gävle Energi i dagsläget inte kan köpa Samkrafs vindkraftverk. Det kommunala beslutet har överklagats och rättsprocessen beräknas ta runt åtta månader.

Ordförande för Samkraft, Mikael Clemens, pekar på att bolaget kommer att behöva insatser av något slag:

– Antingen i form av att fylla på aktiekapitalet, eller genom att man avyttrar verksamheten. Det kan finnas utrymme för refinansiering av olika slag också, men vi ska fortsätta tills vidare och arbeta.

För kommunerna innebär krisen inom Samkraft att de riskerar förluster.

Annons

– Det kan innebära att man blir av med sitt insatta kapital, om det går åt skogen, säger Mikael Clemens. Det tror vi inte nu, utan vi tror att man ska kunna ordna det lite bättre än så.

Annons

Först och främst vill man börja med att undvika att bolaget kommer på obestånd och tvingas in i en konkurs och då måste bolaget ordna med sina borgensåtaganden gentemot Kommuninvest, något man nu arbetar med i en arbetsgrupp.

Bolaget äger tio vindkraftverk som Gävle kommun är beredda att köpa för 187 miljoner kronor. Erbjudandet kommer via Gävle Energis dotterbolag Gävle Kraftvärme.

– Vi får väl se hur fort förvaltningsrätten kommer fram till en dom där. Vi är fortfarande inne på den linjen, förklarar Mikael Clemens.

– Om det skulle gå någorlunda fort så är vi beredda att slutföra förhandlingarna.

Men även det bästa scenariot innebär förluster för ägarna.

– Ja, det tror jag. Att vi skulle få in så mycket pengar att alla ägarna skulle få tillbaka insatt kapital låter osannolikt, resonerar Mikael Clemens.

Han påpekar att det är en sak att förlora det insatta kapitalet. Den situationen kan till och med förvärras genom ytterligare förluster om det blir en konkurs.

Gävles kommunalråd Jörgen Edsvik, S, hänvisar till att det finns ett fullmäktigebeslut om att Gävle Energi ska köpa vindkraftverken.

– Så om rätten avvisar överklagandet kan vi ta upp ärendet igen. Alternativt får Gävle Energi bedöma om de vill eller inte vill köpa ett eller flera vindkraftverk ur konkursboet. Men då får det bli en helt ny politisk behandling. För mig handlar det här inte om vindkraft eller miljöpolitik, utan om att göra en bra affär för bolagskollektivet, säger han.

Annons


Bo Wikman

0650-355 43
bo.wikman@mittmedia.se


Maria Carlsson

026-15 96 25
maria.carlsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan