Annons

Annons

Annons

Gävle

Därför granskar vi Gävles moské

Gefle Dagblad fortsätter att granska gävlemoskén Al Rashideen. I en serie artiklar med start idag berättar vi om moskéns kopplingar till extremism, och den radikalisering som finns inom moskéns ledande skikt. Muslimer i Gävle har hört av sig till oss, bekymrade över den riktning som moskén tagit, och vi har tagit deras funderingar på allvar.

Moskén är en samhällsinstitution i Gävle, lika viktig som Svenska kyrkan och frikyrkorna, kanske till och med ännu viktigare på grund av den framskjutna roll som social mötesplats och mottagare av människor som flytt krig och förtryck som den har antagit, ett arbete som har stor betydelse. Men som en viktig aktör i gävlesamhället ska moskén och dess företrädare kunna utstå samma granskning, och samma offentlighet som vilken annan organisation som helst. GD ställer inga annorlunda krav här än på någon annan vi granskar, och vi särbehandlar inte. En kyrkoherde i Svenska kyrkan som behandlar kvinnor illa, eller vägrar behandla homosexuella på samma sätt som heterosexuella, skulle vi också skriva om.

Annons

Annons

Gefle Dagblads granskning har gjorts i samarbete med Magnus Sandelin, journalist och författare till flera uppmärksammade böcker om extremism och politiskt våld. Vi har också pratat med en rad experter, forskare och debattörer, däribland Torbjörn Jerlerup, Aje Carlbom, Mohammad Fazlhashemi, Magnus Ranstorp, Hans Brun och Jan Hjerpe, och läst Hanna Gadbans aktuella bok, Min Jihad, där extremism i Sverige kartlagts.

Det är viktigt att poängtera att inget i granskningen riktar sig mot muslimer i allmänhet, och ska inte uppfattas som det gäller de flesta muslimer. Vi är enbart intresserade av att granska den radikala islamismen, för att den är lika allvarlig som andra farliga våldsideologier genom åren, som nazism eller kommunism. GD står upp mot all extremism, och alla former av förtryck. Det är en viktig fråga, brännande nu när IS-krigares härjningar i Syrien och Irak drivit miljoner på flykt för att de inte delar religiös uppfattning eller etnicitet.

Vår granskning har pågått under en längre tid, men publiceringen har skjutits fram, på grund av moskéns ovilja att svara på våra frågor. För GD har det varit självklart och nödvändigt att följa de pressetiska principerna om möjlighet till bemötande av uppgifter, men moskéns företrädare har inte - trots att månader gått och kontaktförsöken varit många och upprepade - ställt upp på någon intervju. Alla försök att få intervjua imamen har avböjts eller undvikits. Nu har vi nått den punkt där vi ändå väljer att publicera.

Annons

"Era frågor har ingenting med vårt arbete och sociala engagemang i moskén att göra. Vad vi tänker, tycker och tror är endast vår ensak och ingen annans. Varken imamen eller Ali Al Ganas har begått brott, uppmanat till brott eller visat sitt stöd för något brottsligt" skriver talespersonen Najim Al Ganas i ett mejlsvar.

Annons

Denna slutenhet är allvarlig, och främjar tyvärr inte heller integration. Men tystnad kommer inte betyda att vi slutar att granska.

Anna Gullberg, chefredaktör och ansvarig utgivare

LÄS ÄVEN:

Gävles moské vill sprida extrem tolkning av islam

Anna Gullberg


Anna Gullberg

026-15 96 52
anna.gullberg@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan