Annons

Annons

Annons

Gävle

Abo Raad pekas ut som militanta islamismens ledare i Sverige

När terroristorganisationen Islamiska Staten förra sommaren intog stora områden i norra Irak, däribland näst största staden Mosul, hyllade Gävles imam Abo Raad erövringen på Facebook. Efter några timmar togs inlägget bort.

CHATT: Här kan du ställa frågor till oss som gjort granskningen

EXTRA: Gefle Dagblad bombhotat efter publiceringen

En av de journalister som hårdast granskat den våldsbejakande islamismen i Sverige är frilansjournalisten Magnus Sandelin. Han har tidigare arbetat för SVT Uppdrag Granskning och släppt boken "Jihad - svenskarna i de islamistiska terrornätverken i Sverige". Genom ett samarbete med honom publicerar Gefle Dagblad i dag nya uppgifter om Gävlemoskén Al-Rashideens imam Abo Raad. Publiceringarna sker i Gefle Dagblads kanaler och på Magnus Sandelins blogg www.magnussandelin.se om den våldsbejakande islamismen.

Annons

Annons

Enligt flera experter kunde terroristorganisationen Islamiska Staten växa sig stark på grund av den irakiska regeringens förtryck mot landets sunnimuslimer.

Trots att nästan 20 procent av Iraks befolkning är sunnimuslimer så var det en regering dominerad av shiamuslimer som fick makten när USA lämnade landet.

Enligt terroristorganisationen Islamiska Staten tillhör inte shiamuslimernas tro islam. De ses som avfällingar som lämnat den rätta tron och förtjänar att dödas.

Abo Raad kommer själv från Irak och tillhör sunniminoriteten.

I hans facebookinlägg efter Islamiska Statens invasion av Iraks näst största stad Mosul uppmanar han sina följare att be för sina "sunni-syskon" som krigar mot "svekfullhetens, icketrognas och syndfullhetens styrkor".

Vidare skrev han till sina facebookvänner att de ska stötta dem med sina pengar och sig själva.

I en kommentar till hans inlägg skrev en facebookvän och IS-sympatisör "Oh Allah, ge seger till våra bröder i den islamiska staten i Irak och Syrien (förkortas ISIS)".

2005 dömdes två svenskar för att ha finansierat terroristattacker i norra Irak. I domen nämns även Abo Raad och enligt källor till Gefle Dagblad har han sedan dess varit ett intressant namn för svenska säkerhetspolisen SÄPO.

I tingsrättsdomen togs vittnesuppgifter med som berättade om hur Abo Raad uppmanade moskéns besökare att skänka pengar. Vittnet berättade bland annat:

"Imamen bad för dem som skulle spränga sig i luften som ett angrepp på USA:s armé. Man lade också ut en bönematta för att besökarna i moskén skulle lägga pengar på mattan vilka enligt imamen skulle gå till dem som sprängt sig i luften och till de föräldralösa barnen."

Annons

Trots vittnesmålet som angav att pengar samlades in i Gävles moské till självmordsbombares anhöriga kunde ingen från Gävle åtalas eller dömas.

Pengarna som samlades in av männen som dömdes misstänks bland annat ha finansierat en självmordsattack mot kurder i Arbil i norra Irak 2004. 100 personer dödades och bland annat en Gävlebo skadades i attacken.

Annons

På sin Facebook har Abo Raad även länkat till en film på Youtube där jihadförespråkaren Abdullah Azzam berättar om en helig krigare. Abdullah Azzam har kallats "Father of Global Jihad", var en av Al Qaidas grundare och Osama bin Ladens mentor.

Gefle Dagblad har efter en längre granskning flera källor som säger att Gävles imam Abo Raad förespråkar den militanta islamism som just nu pågår i Syrien.

I en sluten facebookgrupp för personer som sympatiserar med den våldsbejakande islamismen beskrivs också Gävles imam Abo Raad som deras ledare i Sverige.

En 23-åring, som tidigare försvarat terroristattackerna den 11 september, beskriver i gruppen ett möte som ägde rum efter en föreläsning i Stockholm 2013. Föreläsaren var en salafistisk saudisk rådgivare. Salafism är en extrem tolkning av islam som säger att allt i koranen ska tolkas bokstavligt. Islamiska Staten och Al Qaida ser sig som salafister men det finns även fredliga delar. 23-åringen ansåg att den saudiske rådgivaren förespråkade en felaktig och för liberal tolkning av den salafistiska läran och stämningen ska ha varit irriterad under mötet:

"Ni säger att ni är salafis och vi säger att vi är salafis. Om vi har fel, ge oss bevis."

Saudiern frågade då 23-åringen om det var många som delade hans extrema åsikter. 23-åringen svarade:

Annons

"Vi har många lärda, tex nasir al-fahd och shaykh (Sulaiman) 'alwan."

De två lärda som 23-åringen refererar till anses vara bland de mest extrema islamistideologerna i världen. Sulaiman Al-Alwan sitter i fängelse i Saudiarabien för att ha finansierat Al Qaida. Han har även uppmanat muslimer att utföra självmordsattacker mot Israel och amerikaner och haft en av 9/11-piloterna som elev.

Nasir al-Fahd har förordat att använda massförstörelsevapen mot väst och beskrivs av den norska terrorexperten Thomas Hegghammer i en intervju av Magnus Sandelin som "den mest radikala islamistideologen man kan finna. Han är för jihadistmiljön vad Breivik är för den högerextrema miljön.".

Annons

När den saudiske rådgivaren frågade 23-åringen om de även hade en ideolog i Sverige svarade han Gävles imam Abo Raad. Gefle Dagblad har fått bekräftat att mötet ägt rum.

Abo Raad har inte velat bemöta Gefle Dagblads publicering.

Gefle Dagblad granskar Gävle moské – läs övriga artiklar här:

Gävles moské vill sprida extrem tolkning av islam

Ali Al-Ganas önskan: IS-pass och flygbiljett till "Kalifatet"

Al-Ganas jobbar kvar på förskolan

Imamen som efterlyser större tydlighet från Sveriges moskéer

Annons

Anna Gullberg: Därför granskar vi Gävles moské

Magnus Sandelin:

Svensk imam jublade över IS-offensiv i norra Irak

Här hyllar moskéns företrädare ”Islamic State”

LÄS ÄVEN:

Gävleimamen ansvarig för radikal hemsida

GD:s artiklar om moskén polisanmälda

Ingen förundersökning om förtal efter moskégranskningen

Annons

Chefredaktören: Här är fem frågor som GD vill att imamen i Gävle svarar på

David Nyström: Stoppa islamismen – nu!

David Nyström: Vilken sorts islam förkunnas i Gävle moské?

Radikal imam fick predika i Gävles moské

Politikerna besökte Gävle moské för dialog

Annons

"IS finns här i Gävle"

Gävlebo hyllar stupade IS-krigare

TV: Al Ganas om sin hyllning till IS-krigare

Kommunen överväger granskning efter IS-hyllning

Insändare: Är det möjligt med så många radikala muslimer i Gävle?

Imamens regler styr på Nynässkolan

Samlade mullan in terrorpengar?

Misstänks ha stött terrordåd

Annons

Fängelsestraff för insamling till terrordåd

Gävle kommun har ingen plan mot extremism

Imamen kämpar mot stadens extremister

Politisk predikan väcker ont blod bland muslimer

Annons

Fakta

Sunni och Shia

Den största skillnaden mellan shia och sunni är synen på vem som skulle ta över den makt som profeten Mohammed hade när han dog.

Enligt shia skulle profetens kusin Ali bli hans efterträdare. Därefter skulle makten ärvas genom Alis ättlingar.

Enligt sunni så skulle profeten Mohammeds efterföljare väljas och då få titeln Kalif.

Denna skillnad är grunden till konflikten mellan sunni och shia.

Fakta

Abo Raads inlägg efter Mosuls fall

Allahu Akbar, Allah Akbar, Allah Akbar

O Allah, injaga skräck i Dina fienders hjärtan,

Du Levande, Föreståndaren, o Allah, Du som betvingar och återupprättar himlarna och jorden,

Bröder och systrar, be till Allah om stöd för deras (sic!) sunni-syskon i Irak,

dör de utkämpar ett ödesdigert krig mot svekfullhetens, kufrs och syndfullhetens styrkor,

deras patetiska lurar ingen förutom de enfaldiga och förblindade, eftersom sunniterna har slaktats av förrädarna som har deltagit i ockupationens regering, för att inte nämna förbrytelserna av miliserna och deras shiitiska, ruttna ledning som har handlat med irakiskornas heder [på så sätt] att de sunda vanorna och den rätta människonaturen äcklas av det. Detta efter att på ett falskt och lögnaktigt sätt ha gjort religionen och det profetiska hushållet till en handelsvara. Ett folk som inte kvalificerar för att vara stumma djuren, än mindre att vara människor som andra människor, men som tyvärr har hamnat vid maktens roder i ett land där Allah har koncentrerat livets rikedomar. Be för era syskon och stötta dem med era pengar, er själva och era tungor. Vår nation har inte förlorat ett slag, där inte meningsskiljaktigheter, splittring och egots lustar har varit nationens paroller. Frukta Allah beträffande er religion och era syskon; frukta Allah, för Han är sannerligen med de gudfruktiga. "Och grip alla med ett fast grepp om Guds räddningslina och låt er inte splittras."

Abo Raad, Riyad ad-Douhan, al-Basri

(Översättningen är gjord av en professionell översättare.)

Annons

Annons

Inbäddat innehåll

I inlägget uppmanar Abo Raad sina följare att skänka pengar och sig själva till sunnistyrkorna. Inlägget togs senare bort.

Skärmdump av inlägget där Abo Raad beskrivs som den militanta islamismens ideolog i Sverige.

Abo Raad har länkat till Abdullah Azzam som kallats "Father of Global Jihad" och var Osama bin Ladens mentor.


Johan Järvestad

026-15 96 12
johan.jarvestad@mittmedia.se


Magnus Lundquist

026-15 96 01
magnus.lundquist@mittmedia.se


Anna Gullberg

026-15 96 52
anna.gullberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan